СВЯТ

Зеленски се взе насериозно: Войната ще свърши, когато Украйна победи

Зеленски се взе насериозно: Войната ще свърши, когато Украйна победи

1ef3eec165e5f58e6b9042399a6e00b8

 

 

Войната ще свърши, когато Украйна победи, заявява в интервю за гръцката държавна телевизия ЕРТ украинският президент Володимир Зеленски.

 

 

Всякакви опити на дипломацията или за друга развръзка изглежда вече са обречени – Украйна е сигурна в победата, защото зад нея е целия Запад с оръжията и милиардите, които изпраща.

 

 

Пред екипа на телевизията Зеленски отбелязва, че войната в Украйна застрашава мира не само в Източна Европа, но и в целия свят.

 

 

Той изразява благодарност към гръцкия народ за оказваната от него подкрепа и определя позицията на Турция като посредник между Киев и Москва като „противоречива“.

 

 

Зеленски говори за смелата съпротива на украинския народ и отправя призив за безопасна евакуация на цивилните граждани от районите, където се водят военни действия. Той посочва, че Русия е нарушила териториалната цялост и суверенитета на Украйна и е целяла цялостно нахлуване в страната след присъединяването на Кримския полуостров.

 

 

„На 24 февруари започна драматично широкомащабно нашествие на Русия, широкомащабна война, широкомащабна окупация на Украйна от страна на Русия. Това беше причината да се наложат тежки санкции – заради убийствата, окупацията, незаконното нахлуване. Войната още не е приключила, не сме се върнали в териториите си, за съжаление Русия още е в земите ни, продължава да упражнява натиск. Нищо още не е приключило“, подчертава украинският президент.

 

 

 

„Загубените животи нямат цена“, заявява още Зеленски като допълва: „Не вярваме на Русия…руснаците казват едно, а правят друго“, като подчертава, че Москва е ударила Киев дори когато там е бил генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

 

 

 

Украинският президент отбелязва, че цивилните граждани, които се крият в стоманодобивния комплекс „Азовстал“ в Мариупол, „се страхуват да излязат, защото ще ги убият“. Зеленски допълва, че е получил уверения от Гутериш, че цивилните граждани от Мариупол ще достигнат контролираните от Украйна територии

 

Лупа бг

СВЯТ

More in СВЯТ

cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024
756723892647978

Кличко: Украйна може да спре да съществува след няколко месеца

април 29, 2024