Политика

Мария Захарова: Какво превозват тези български камиони?

Мария Захарова: Какво превозват тези български камиони?

zaharova-zelenski-laje-che-ukraina-stoi-zad-evakuaciata-ot-azovstal-1

 

 

Какво носят българските тежкотоварни камиони? Това попита говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, качвайки видео в социалните мрежи, за което твърди, че е заснето до италианската граница.

 

ВИДЕОТО ТУК:

https://www.facebook.com/maria.zakharova.167/videos/545729423742515

 

„Просто изпратено от приятел. Ето как изглежда пътят от Ница до границата на Италия. Солидни камиони. Колоната се простира на 40 километра. Латвийски, литовски, български номера. Какво носят? Храна от Украйна.

 

 

На първо място, зърно. Те са убедени, че това е необходимо в Европа, а не за нещастните бойци от въоръжените сили на Украйна, които бяха предадени от всички. И сега няма да има какво да се яде“, написа Захарова.

 

Европейският съюз ще помогне на Украйна да изнася зърно, което е блокирано в морските пристанища от руски военни, заяви предни дни върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на брифинг след заседанието на Съвета на ЕС на ниво външни министри на ЕС в Брюксел.

 

 

Украйна успя да изнесе над един милион тона зърно през април, докато през март бяха изнесени само около 200 хиляди тона. Преди войната фермерите са изнасяли около пет милиона тона на месец. Блокадата на украинските морски пристанища заплашва глобалната продоволствена сигурност.

 

 

По-специално, това вече доведе до покачване на цените на храните по света. Експертите прогнозират и глад в някои региони на света.

 

 

 

Разработването от Вашингтон на планове за износ на храни и зърно от Украйна уж за по-ниски цени на световните пазари е политика на ограбване на тази страна и лишаване на украинските граждани от последното им, каза на брифинг Мария Захарова.

 

 

„Може би е време да се опомните и да разберете, че сега ви лишават и последното нещо: вашата храна, вашето зърно, резултатът от вашия труд. Те сега изнасят тези неща от вас“, отбеляза представителят на външното министерство на РФ, обръщайки се към украинците.

Факти бг

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024