Политика

Поставиха „Викът на украинската майка“ срещу Паметника на съветската армия / СНИМКИ

Поставиха „Викът на украинската майка“ срещу Паметника на съветската армия / СНИМКИ

vikut_ukrainska_mayka_bnt

 

 

Скулптурата „Викът на украинската майка“ беше издигната днес в Княжеската градина в София, точно срещу Паметника на съветската армия.

 

 

Авторът на творбата е скулпторът Неделчо Костадинов. На представянето на скулптурата присъстваха интелектуалци, творци и граждани, които споделиха своята позиция за войната в Украйна и за Паметника на съветската армия.

 

 

Събитието премина при засилено полицейско присъствие.

 

 

 

 

„Тази дребна фигурка ще противопоставим срещу грандиозния монумент – Паметник на съветската армия“, казаха организаторите на събитието. Идеята е на сценариста и режисьор Христо Илиев-Чарли, а до него застават режисьорът Георги Стоев-Джеки и скулптора Неделчо Костадинов. Творецът е създал пластиката преди близо два месеца, едва два дни след началото на войната, сочи публикация във Фейсбук профила му от 26 февруари.

 

 

 

„Войната е страшна, войната е чудовищна, войната е олицетворение на най-тъмната същност на нас, човеците! За живота, за смъртта, за свободата, за уроците, които не сме научили. За избора, който днес трябва да направим за нашето бъдеще!“, написаха организаторите.

 

 

 

 

 

Въпреки позитивното послание, след обявяването на акцията снощи социалните медии закипяха от възмущение. То се вихри дори в групите за подкрепа на Украйна и е свързано с естетиката на скуплтурата.

 

 

 

„Орк“, „зомби“, „Ам-гъл“, „гавра“, „гнусно“ са част от оценките в мрежата.

 

 

Някои дори заподозряха, че това е акция на „петата колона“, целяща да предизвика не съчувствие, а отвращение от каузата на Украйна и украинските бежанци. Почитателите на творбата пък я сравняват с „Викът“ на Мунк и „Герника“ на Пикасо, които също не въздействат чрез красотата си.

 

Лупа бг

Политика

More in Политика

171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024