Политика

Скандал! Петков крещял на превозвачите: Аз определям правилата! На когото не му харесва – да си ходи!

Скандал! Петков крещял на превозвачите: Аз определям правилата! На когото не му харесва – да си ходи!

 

116658.w470

 

 

 

Пореден скандал разтърсва управлението! Премиерът Кирил Петков си е изпуснал нервите на срещата с представителите на транспортния бранш, заявявайки недопустимо за един държавник, че той определя правилата на играта и на когото не му харесва – да напусне.

 

Така срещата приключи със скандал, а бизнесмените напуснаха залата 40 минути след началото на разговора – афектирани, гневни и разочаровани. Нервният изблик на премиера, който често се проявява и по време на коалиционните съвети, този път се стоварил върху превозвачите, осмелили се да поискат от държавата помощ за справяне с кризите. И вместо министър-председателят да им даде адекватни решения, той се нахвърлил върху цял един бранш. Такова поведение не си е позволявал нито един премиер досега.

Магдалена Милтенова от Съюза на автобусните превозвачи обясни след това пред медиите, че 9 от 10-те превозвачески фирми, поканени на срещата с премиера Кирил Пекова и вицепремиера Гроздан Караджов, са напуснали срещата, защото им е била посочена вратата.

 
„Току-що бяхме помолени да напуснем срещата, защото министър председателят заяви, че в тази зала той ще определя правилата и той казва, какво се случва. И, ако на нас не ни харесва, това, което говори, можем да станем и да си тръгнем – ние това и направихме. Съжалявам, но държавата не е на министър-председателя. България не е на ПП, България не е на нито един министър. България е на всички нас, българските граждани, които сме гласували и сме дали гласа си за тези хора. Така, че това, което се случва в момента, крайното неуважение към нашия бранш, крайното неуважение към български граждани... Фактът, че министър-председателят /има и запис, можете да го видите/ може да си позволи да каже: „Ако не ви харесва, станете и напуснете. Вратата е там“ е скандално.“, заяви Милтенова. И те си тръгнали, останал само един шофьор, който е возил премиера на камион през Витиня.

 

„Ние говорихме 5 минути, а премиерът 20 минути, но той не пожела да ни чуе, като за свалянето на акциза на горивата каза, че не може да го свали под минимума, защото от ЕК не разрешавали, което не е вярно, защото има писмо от ресорния еврокомисар Джентилони“, твърди Лалова.
“Тези хора нямат понятие от протокол, нямат понятие от етика. Продължаваме с протестите, които сме обявили“, каза още Милтенова.

„След като колегата Арабаджиев (Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи) представи нашите искания, започнахме да слушаме как пенсионерите искали едно, МВР искали друго… Аз си позволих да помоля министър-председателя да говорим по същество и по темите, които ние сме поставили“, добави още Милтенова.

 

Тя  обяви пред репортерите си недоволството, че колегите, за които говорел Арабаджиев, я били поканили на срещата при премиера. „Има ли протокол в тая държава? Ако така ще си говорим през телефона: „Елате на среща с министър-председателя, ние с такава държава не желаем да комуникираме по този начин. Или тази държава ще спазва протокола, който трябва да спазва една държавата институция или няма смисъл да говорим, каквото и да било. Не може асоциацията да ни кани нас на среща“, заяви ядосано Милтенова.

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи допълни, че представителите на транспортния сектор не са чули реално намерение за прилагане на антикризисни мерки от страна на правителството, за да бъде подпомогнат секторът.

В нашите протести няма политически искания, само икономически, подчерта той.

„Темата на срещата днес беше антикризисни мерки, които ще се обсъждат, ние чухме само израза: “Поканени сте тук, за да ви изслушаме”. Това е причината българският транспортен бранш да бъде така настроен. Нашите искания са свързани само с овладяване на инфлационните процеси и икономическата криза”, още Арабаджиев.

Транспортните фирми настояват за отпадане на биодобавката на горивата за период от шест месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за същия период, както и справедливо определяне на размера на тол таксите.

Това, което следва след провалената среща е, че от 10-ти май превозвачите започват протести. Предварително беше насрочен протест на 18-ти май, който ще се състои, но няма да се изчака до тази дата, така че още от 10-ти май се започва, вероятно с блокади, но това ще бъде уточнено малко по-късно, посочиха пред журналистите от превозваческите фирми от транспортния бранш.

 

По-късно Гроздан Караджов заяви от своя страна пред медиите, че ще се обмислят исканията на превозвачите и ще има нова среща.

В техните претенции има логика. Какво и как, ще бъде решено в следващите седмици. Ще продължа обаче да си отстоявам предложението за тол системата. Тежкият трафик трябва да плаща 2 пъти повече, защото руши пътищата. Трябва една трета от приходите да са от винетки. Не може само бюджетът да поддържа мрежата. Ваканцията ползвана от тежкия трафик за тола вече свършва. Трябва да се мисли за интереса на България. На 1 юли да се прекрати ваканцията за тежкия трафик“, каза той.

 

За намаляването на акциза строителният министър поясни, че по въпроса трябва да вземат отношение експертите.

Изявление на транспортния бранш след скандалната среща с премиера

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024