СВЯТ

Стана ясна съдбата на нацитата от „Азов“! Русия няма да ги разменя за военопленници

Стана ясна съдбата на нацитата от „Азов“! Русия няма да ги разменя за военопленници

 

нацитаimage (3)

 

 

Подготвят се документи за провеждане на международен трибунал над украинските военнопленници, които сега се намират в ДНР, каза ръководителят на непризнатата република Денис Пушилин, цитиран от информационните агенции.

 

 

 

„Що се отнася до затворниците, с тях работят съответните профилирани ведомства. Що се отнася до чуждестранните наемници и чужденците в техния състав, информация ще бъде публикувана по-късно. Що се отнася до съдбата им в бъдеще, всичко е абсолютно очевидно:

Сега те са задържани на територията на ДНР, където в бъдеще се предвижда международен трибунал, в момента се подготвят съответните документи, пише се уставът на трибунала.

 

 

Възможно е да има междинни трибунали по примера на събитията след Великата отечествена война“, каза Пушилин в ефира на руската телевизия.

 

 

 

На 20 май Министерството на отбраната на Русия обяви пълното освобождаване на територията на металургичния завод „Азовстал“. 2439 украински войници, включително от полка „Азов“ сложиха оръжие и се предадоха, като срещу последните са заведени наказателни дела в Русия.

 

 

По рано през деня бе съобщено, че руски военни започнаха да разчистват мините и развалините на територията на металургичния завод „Азовстал“ в Мариупол, съобщи „Ройтерс“.

 

 

Видеозаписи от комплекса показват, че част от руските войници са обходили стоманодобивния комбинат и покритите с развалини пътища наоколо с минотърсачи, а други са проверили под различни предмети за заложени взривни устройства.

 

 

Украинските власти не са коментирали официално предаването на комбината на руските войски. По-рано те нарекоха случващото се „спасителна операция“ на военните, като избягваха термините „плен“ или „предаване“.

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски не споменава края на операцията в завода в поредното си вечерно обръщение, но преди това заяви, че „към днешна дата всички цивилни, медици и ранени са изведени от „Азовстал“. „В близко бъдеще, дори не след няколко дни, извеждането на всички ще бъде завършено“, добави украинският президент.

 

 

 

В петък вечерта в руските държавни медии и проправителствени телеграмни канали се появи видеозапис със Сергей Волински (Волина), командир на 36-а бригада на морската пехота на украинските сили, в който той се представя и потвърждава, че е попаднал в плен.

 

 

 

Твърди се също, че командирът на „Азов“ Денис Прокопенко и Святослав Паламара са напуснали територията на завода. С тях няма видеозаписи.

 

 

Руското министерство на отбраната съобщи, че командирът на „Азов“ Прокопенко е бил изведен от територията на комбината със специален брониран автомобил уж „поради омразата на жителите на Мариупол и да го предпазят от желанието на жителите на града да го избият заради многобройните му злодеяния“.

 

 

 

Нееднократно руските сили обвиняваха украинските националисти за безразборните бомбардировки и смъртта на цивилни граждани по време на обсадата на Мариупол, включително нападението по родилния дом бе приписана на украинските сили.

 

 

СВЯТ

More in СВЯТ

иран посолство

Посолството на Иран в София: Президентът и делеграцията бяха убити

май 20, 2024
загинали

Иранският президент и външният министър загинаха при катастрофа с хеликоптер

май 20, 2024
арестовиич

Арестович: Краят наближава. Украйна се оказа провален проект / ВИДЕО

май 19, 2024
55632e3e0955d52771066d899e7a7bb3-406719817

Официално! Хеликоптерът, с който е пътувал иранският президент Ебрахим Раиси, е имал „твърдо кацане“

май 19, 2024
GNxsrS1WAAAQwag_5143859488656504037_big

Путин за Олимпийското примирие: Потъпкват нашето достойнство, но искат да спазваме правилата, които ни се диктуват

май 18, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024