Политика

US посолството рекламира „София прайд“ , взе трима наши министри и Фандъкова за реклама

US посолството рекламира „София прайд“ , взе трима наши министри и Фандъкова за реклама

 

 

281648118_367943582035622_9094517611105129091_n

 

 

 

Публикация във Фейсбук на Американското посолство в София:

 

 

Ние от Посолството на САЩ в София се стремим да се отнасяме към всички хора с уважение и да пазим достойнството им. Вярваме, че всеки трябва да може да живее без страх, независимо кой е и кого обича. Във вторник вечерта посланик Мустафа говори по темата на прием в British Embassy Sofia по случай Международния ден срещу хомофобията, трансфобията, интерфобията и бифобията (IDAHOTIB) и 15-ата годишнина на София Прайд. Работейки заедно, можем да създадем свят, който уважава и се радва на достойнството на всички хора, включително #LGBTQI+ хората. #SofiaPride2022

 

 

Тази година „София прайд“ ще отбележи своята 15-а годишнина под мотото „Горди да бъдем“ с разнообразни събития, които ще започнат още от 8 юни и ще продължат до деня на традиционното шествие, което ще се проведе на 18 юни.

 

 

 

На пресконференция днес организаторите разкриха каква ще бъде програмата по повод годишнината, както и обобщиха дейността си за времето от създаването си. Сред успехите, които изтъкнаха, е увеличаващото се обществено приемане,

 

както и растящият брой народни представители и политически ангажирани лица, включващи се в шествието.

 

 

 

Безпрецедентно в досегашната история на гей шествието, трима министри заявяват подкрепата си за прайда: вицепремиерът Борислав Сандов, министърът на правосъдието Надежда Йорданова и министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Квотата на „Продължаваме промяната“ можеше да бъде и още по-представителна, ако в мероприятието се бяха включили вицепремиерът и финансов министър Асен Василев и министърът на културата Атанас Атанасов.

 

 

 

За първи път в София ще заработи „Прайд инфо център“, в който всеки, който желае, ще може да получи информация за предстоящите събития и за шествието в столицата, да разгледа изложба за историята на прайд движението на Балканския полуостров или да закупи различни артикули. Той ще работи всеки вторник, четвъртък и събота от 14 до 19 часа и се намира на ул. „Шипка“ 23, с вход от ул. „Васил Априлов“.

 

 

 

 

На концерта преди самото шествие на 18 юни на сцената ще излязат Камелия, Мила Роберт, Рут Колева и Папи Ханс. Традиционно вече участие ще вземат и Михаела Филева, Прея и Виктория.

 

Камелия и Папи Ханс ще направят сефтето на гей парада

 

Ще се включат и Дара Екимова и инди рок групата Hayes & Y. Специална изненада е и украинският изпълнител Constantine, който пристига у нас с балета си.

 

 

 

 

Прайдът е обявен с начален час 14.00 ч., музикалният концерт започва в 16.00 ч., а шествието по софийските улици ще потегли след 19.00 ч. Организаторите обявиха, че част от приходите по време на гей парада ще бъдат дарени за „Киев прайд“, който тази година заради руската агресия в Украйна няма да може да се проведе.

 

736a9479b908d3cca80b41ac94c7c8db

 

На снимката: Подкрепа за „София прайд“ оказват министърът на правосъдието Надежда Йорданова, вицепремиерът Борислав Сандов, британският посланик Роб Диксън, министърът на здравеопазването Асена Сербезова, американският посланик Херо Мустафа и Йорданка Фандъкова

 

Лупа бг

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024