Политика

Петков вдигна два юмрука в парламента: Мафията си поиска държавата, няма да ни уплашите

Петков вдигна два юмрука в парламента: Мафията си поиска държавата, няма да ни уплашите

 

big_payimage-493218513

С ожесточение се нахвърлиха едни срещу други управляващите и опозицията в пленарната зала на Народното събрание тази сутрин, докато депутатите обсъждаха искането за оставка на председателя на парламента Никола Минчев, предаде „Сега„.

 

 

Опитът да бъде свален човекът, заемащ един от трите най-високи постове в държавата, беше иницииран от ИТН. Зад партията на Слави Трифонов застанаха с обединени сили ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане”. Това им предвещава почит сигурна победа, тъй като четирите формации разполагат с числено превъзходство над управляващите от ПП, БСП и ДБ.

 

 

 

ЗА ПЛАНОВЕТЕ НА МАФИЯТА

 

 

„Мафията си поиска държавата! Мафията безцеремонно иска да удари върха на републиката – Народното събрание!“ – с тези емоционални думи откри обсъждането Андрей Гюров, водачът на парламентарната група на „Промяната“. Той определи случващото се като „показна атака“. „Целта е ясна – търси се сплашване“, отсече Гюров. А като причини изреди: възстановеният контрол върху ГКПП „Капитан Андреево”, спреният „транзит на парите от магистралите към чекмеджетата”, както и намерението на кабинета да постави начело на борбата с корупцията вътрешния министър Бойко Рашков.

 

 

 

Гюров отхвърли основния аргумент на ИТН срещу Минчев – че е възпрепятствал изслушването на външния министър Теодора Генчовска вчера по спора със Северна Македония. „Шоуто на мафията щеше да продължи, каквото и да беше направил Никола Минчев. Македонският сценарий е фалшив. Няма договорки, няма обещания. Всичко е измислено от човека на диванчето, който искаше да продаде националния интерес срещу отпадане на визите за САЩ“, каза рязко той. С „човека от диванчето“ намекна за Слави Трифонов, станал пословичен с Фейсбук изявите си, на които беше заснет на диван.

 

 

 

„Днес мафията ще си преброи гласовете в залата“, обяви водачът на депутатите на ПП. И призова парламентаристите да застанат от „правилната страна на историята“ в настоящия критичен момент за държавата. „Ако депутатите се уплашим от мафията, как българите да бъдат смели?“, попита реторично той накрая.

 

 

 

 

Изявлението му обиди депутатите от ДПС. Зам.-шефът на партията Йордан Цонев обяви, че да бъдат наричани опозиционерите „мафиоти“, означава същото оределение да се приложи и за техните избиратели. Той призова да не се говорят от трибуната думи, които петнят българската демокрация и българската държава. „И без това остана малко от българската държавност заради тези хора тук“, ядосано добави Цонев. А лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ насмешливо допусна, че вероятно управляващите си правят „автооценка“ с изрази като „мафия“.

 

 

 

Веднага на трибуната ги последва зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. Той се възмути, че ПП представя партийния му водач Слави Трифонов като „митично същество, което дърпа конците на цялата вселена“. А Никола Минчев представи като човек, който се държи като подчинен на Министерският съвет, и окачестви поведението му като „меко казано, жалко“.

 

 

 

 

Дискусията бързо се обърна на размяна на личностни обиди и нападки между бившите съюзници ИТН и ПП. Настимир Ананиев от управляващата формация нападна Тошко Йорданов, че навремето е довел сина си да стажува в Реформаторския блок (бившата дясна коалиция, партньор на ГЕРБ, в която и самият Ананиев участваше – бел.а.). Зам.-шефът на ИТН спокойно отвърна, че не вижда нищо лошо в това.

 

 

 

 

Депутати от ПП последователно започнаха да атакуват хората на Трифонов, че са подвели протестиралите срещу ГЕРБ граждани, като са се събрали с партията на Бойко Борисов. В отговор сценаристите подхванаха рефрена, който повтарят безспирно от вчера – че управляващите са „национални предатели“. Нахвърлиха се и към отцепниците от своята формация, които също причислиха към групата на предателите. „По-добре на последния ред, с чиста съвест. Никой не ме е купил! Разочарован съм безплатно!“, предизвикателно отвърна Деян Петков – един от напусналите ИТН.

 

 

 

Нима оставката на Никола Минчев е най-важния въпрос, а не актуализацията на бюджета? Този въпрос отправи към депутатите министър-председателят Кирил Петков от трибуната на парламента. Той се обърна директно към три от партиите, които искат оставката на председателя на парламента.

 

 

„Вече 2 часа слушам тази дискусия и се чудя защо 120 депутата слагат най-големия приоритет е гласуването на оставката на Никола Минчев. Нима оставката на Никола Минчев е по-важна от цените на тока и нивата на пенсиите. Нима вие предпочетохте да прекарате 2 часа като по-важна тема от данъчните облекчения за младите семейства.

 

 

Нима вие решихте, че няма нужда в момента да приемате един от 22 -те закона за да усвоим 12 милиарда от плана за възстановяване. Но вие казахте, че всичко това не е важно, важна е оставката на г-н Минчев“

 

 

За ГЕРБ – ако си мислите, че ще ни притесните с тази оставка и ще започнем да се договаряме – няма, заяви Петков. Към ДПС той се обърна с думите, че правителството няма да намали сигналите към Европрокуратурата за корупция и специално за Делян Пеевски.

 

 

 

„Възраждане” – между вас има много честни хора, които са дошли с други идеи в парламента, заяви Кирил Петков и попита как ще обяснят на избирателите си, че гласуват с ДПС. Предателството на ИТН ще го видят всички, каза още премиерът.

 

 

 

„Във ваши дискусии се говори, че никога не трябва да се приемат закони на ДПС. Вие заставате на фейсбук платформата си и говорите за българското начало, патриотизма, ще натиснете ли бутона да вземете оставката на г-н Минчев, заедно с ДПС. Как ще го обясните? Това е задкулисието, с което се борим всеки ден“,обърна се Кирил Петков към представителите на „Възраждане“.

 

 



Проверка на фактите

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024