СВЯТ

Съветското оръжие за Украйна свърши

Съветското оръжие за Украйна свърши

 

orazhie-768x334

 

 

„Запасите от съветско оръжие в Европа свършиха, Украйна вече зависи изцяло от доставките на западно оръжие“, казват анонимни военни специалисти от САЩ пред Франспрес, съобщи БиБиСи.

 

 

 

В първите етапи на войната западните страни пращаха в Украйна предимно въоръжение от съветски образец, с което са свикнали украинците. Такива запаси имаше в много от източноевропейските страни, но те свършиха, казват източниците.

 

 

 

Постепенно Западът увеличава доставките на тежко въоръжение и боеприпаси, в някои отношения те превъзхождат руските си аналози, но е нужно време на украинците да овладеят западната техника, която все още е недостатъчна.

 

 

 

САЩ вече предоставиха 4 системи за залпов огън HIMARS. Заедно с доставките от Великобритания общото количество е повече, но вчера съветникът на президента Михайло Подоляк заяви, че за пълноценно контранастъпление на Украйна са нужни не по-малко от 150 такива системи.

 

 

 

Един от източните на Франс прес обръща внимание на изявлението на шефа на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили, че първите 4 установки са пробни дали украинците могат да ги управляват и дали биха могли да ги опазят да не бъдат пленени от противника. В Германия са подготвени допълнителни доставки HIMARS, които незабавно могат да бъдат пратени в Украйна, ако резултатът от пробата се окаже добър.

 

 

 

Вашингтон засега изключва възможността да достави бойни дронове  Grey Eagle, с които може да се стигне от големи руски градове. За такава възможност съобщи на 1 юни Ройтерс. Дроновете Grey Eagle са разновидност на апаратите  Predator, които САЩ използваха в Афганистан и притежават по-голяма огнева мощ от използваните от украинците „Байрактар“.

 

Мигнюз

СВЯТ

More in СВЯТ

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
фицо

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо / СНИМКИ

май 15, 2024