Политика

Нинова: Преговори с ИТН няма да бъдат водени повече, мандалото хлопна

Нинова: Преговори с ИТН няма да бъдат водени повече, мандалото хлопна

 

1010x570

 

 

Преговори с ИТН няма да бъдат водени повече, хлопна мандалото. Това заяви лидерът на БСП и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова пред bTV.

Отстъпихме всичко възможно, няма връщане назад повече, допълни тя.

 

 

Пети път „Има такъв народ“ да счупят държавата, да си играят с обществото, само защото някой казва отзад какво и как да се случва – няма да стане, каза още Нинова.

 

 

Преговорите са живи. Ние проявяваме търпение, мъдрост през цялото време, каза лидерът на БСП. Ние провеждаме преговори за правителство на България, а не психотерапия на Аз-а, коментира тя.

„ИТН казват, че се чувстват обидени, защото никой не ги питал за програма, никой не ги питал за закони, слагали сме им ги на масата и сме им казвали или гласувате или край – това не е вярно. Ние от БСП убедихме другите да отворим програмата към ИТН. И казахме – нека да им дадем възможност да я попълнят“, обясни Корнелия Нинова.

 

 

 

Тя заяви, че не е вярно, че не са дали възможност на ИТН да участват в процеса по преговори.

 

 

 

От „Продължаваме промяната“ казаха –  или приемате антикорупционния закон, събрахме ги с огромни усилия, убедихме и двете страни – дайте да отстъпим, ИТН заявиха, че искат поправки, убедихме ПП с много усилия и се съгласихме, че ще променяме закона за корупцията. И това искане на ИТН е изпълнено. Днес те дават още един аргумент за нашето убеждение, че не това е причината да се оттеглят, отбеляза Нинова.

 

 

 

Причината е, че старото статукво, обвързаността – ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ се изплашиха, че нещата потръгват и дръпнаха. Мисля, че те са въздействали върху ИТН, каза Нинова.

 

 

 

По думите й програмата за управление е много добра. Ние държим да довършим този документ, включително и с предложения на „Има такъв народ“. Това, което имаме като идеология и програма, е заложено, посочи Нинова.

 

 

В сряда ще бъде ясно дали БСП ще представи проект за кабинет с третия мандат.

 

 

 

Относно думите на Румен Радев за мандата:

„Направи ми впечатление реакцията на ГЕРБ. Симбиозата на ГЕРБ, ДПС и президента не е от скоро. От началото президентът биеше по коалицията“.

 

 

 

Според нея натискът за бързото връщане на третия мандат е заради предстоящите промени в антикорупционното законодателство.

„Бойко Рашков беше безкомпромисен като служебен министър на МВР. Реакцията на ГЕРБ и ДПС беше много яростна. Свръхнормална беше реакцията им“, добави председателят на БСП.

 

 

Нинова сподели, че единственото име, което е обсъждано за премиер, е Асен Василев, тъй като е редно най-голямата партия да излъчи човек за поста. Името на Кирил Петков не е споменавано за министерски пост.

 

 

 

На въпрос дали се е засегнала от думите на Христо Иванов, Нинова заяви, че е била впечатлена, че при техните усилия за това какво да правят с България, колегите им са имали в главите си мисли за постове

 

 

„Голяма част от това, което каза Христо Иванов, няма общо с преговорите, които водихме. Това е тяхна вътрешнопартийна работа“, отбеляза лидерът на БСП.

Тя допълни, че не се е впечатлила от това, което е чула за себе си.

 

 

 

„Чувала съм за себе си всякакви характеристики – и обиди, и хвалби, и това не ме впечатлява. Съдя за хората по работата им. Не ми е в стила, може да прозвучи нескромно, но за пръв път България, откакто сме в ЕС, е на първо място по икономика, промишлено производство и индустриално развитие. Това е оценката за моята работа и екипа“, заяви Нинова.

 

 

 

Тя допълни, че не е правила опити да разговаря със Слави Трифонов след изтеклия запис.

 

 

„Когато получихме мандата, му се обадих на Слави, питах го иска ли да правим правителство – Да. Започваме преговори, ще се отзовете ли – Да. Направих всичко държавнически и отговорно. Може би преди Слави да излезе с това обръщение, можеше да звънне и да каже – Прекратявам, излизам и го казвам. Просто от коректност“, отбеляза Корнелия Нинова.

 

 

 

По отношение на евентуален служебен кабинет, Корнелия Нинова заяви, че той не може да реагира сериозно и с важни решения на важните предизвикателства, които ни очакват.

 

 

„Прогнозирам, че на есен и зимата ще се наложи да имаме таван на цените. Вече и в Европа налагат такива. Ако няма парламент – няма кой да го направи. В Унгария има на хранителните стоки. Румъния въведе на олио, на пшеница, на хляб. Служебен кабинет ще има – без парламент – представете си отново един скок на цените и да се наложи да се вземе това решение, за да се спасява народът – няма кой да го вземе. Затова сега казваме – трябва да има работещ парламент“, обясни лидерът на БСП.

 

 

Източници: dnes.dir.bg, бТВ

Политика

More in Политика

big_211c1

Нинова за коалиция с ПП и ДБ: Вече се опарихме

януари 30, 2023
1010x570 (2)

Лорер за бития българин в РСМ: Той не е български гражданин. Страната ни трябва да защитава своите граждани

януари 30, 2023
026faf67829de2968f3da0859cebb4aa

Хубавото Наде вече изглежда така, пак раздава акъл за войната в Украйна

януари 29, 2023
c5db0de0c4feb7d2a2a9b7f8a8e69ade

Петков призна и се гордее с това решение: Заобиколихме закона, като използвахме посредници

януари 29, 2023
ezgif-5-cba504fe35

Проф. Андрей Пантев с коментар за войната в Украйна, ще има ли победител и ние на правилната страна ли сме

януари 29, 2023
ниноваbig_2f14

Нинова: В последните седмици ГЕРБ, ДБ и ПП се състезават кой ще се сложи повече на външните си покровители

януари 28, 2023