Европа

ЕК бие отбой след съпротивата на страните, оставя всеки сам да решава как да пести газ!

ЕК бие отбой след съпротивата на страните, оставя всеки сам да решава как да пести газ!

 

урсулаshutterstock_1447404317-1300x731-1

 

Страните от Европейския съюз се стремят да смекчат плана, предложен от Европейската комисия, според който трябва да намалят използването на газ като част от подготовката на Европа за зима на несигурни доставки от Русия, пише БТА, като се позовава на Ройтерс.

 

 

Миналата седмица Европейската комисия призовава европейските страни доброволно да намалят потреблението си на газ между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. с най-малко 15 на сто спрямо средните нива за последните пет години. Мярката е доброволна, но може да стане и задължителна, ако Брюксел обяви значителен риск от недостиг на газ.

 

 

Планът на ЕК обаче се сблъска със съпротива от редица правителства, като някои категорично са против задължителните съкращения, а други не желаят да позволят на Брюксел да контролира тяхното потребление на енергия.

 

 

 

Очаква се днес дипломати от страните членки да обсъдят преработен вариант на предложението, видян от Ройтерс. Според текста ще се запази доброволната цел за повсеместно пестене на синьо гориво, но задължителните цели ще са различни за страните.

 

 

 

Съгласно това най-ново предложение, направено от Чехия, която в момента е ротационен председател на ЕС, ще бъде приет набор от изключения от обвързващата цел за използване на по-малко газ.

 

 

Държавите, които нямат връзки с газопреносните мрежи на Съюза, ще бъдат освободени от целите. Този ход може да обхване островни страни като Ирландия и Малта, а за държавите с големи обеми на складиран газ могат да се въведат по-ниски цели за съкращаване на потреблението.

 

 

 

Занижаването на целите може да се отнася и до страните износителки на газ. Вероятно сред тях ще бъде Испания, която не разчита на Русия за доставки на енергоносителя и е сред най-върлите противници на предложението.

 

 

 

Критично важни сектори като химическата промишленост и металургията също могат да попаднат в изключенията от плана на ЕК.

 

 

 

Вместо Комисията, новото предложение определя националните правителства като отговарящи за процедурата, която превръща целта в обвързваща. Това може да бъде направено само с подкрепата на мнозинството от членките на Съюза, гласи още чешкият вариант.

 

 

 

Дипломати от страните от ЕС имаха разногласия по него, като някои го приветстваха, а други бяха обезпокоени от големия брой изключения, които предвижда.

 

 

 

На извънредно заседание утре министрите на енергетиката от 27-те членки ще се опитат да одобрят новото предложение. За приемането му е необходимо квалифицирано мнозинство от 15 страни или от държави, представляващи поне 65 на сто от населението на ЕС.

 
Източник: „24 часа“

 

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024