Политика

Изгонените руски дипломати напускат България със семействата си: два полета извеждат в неделя над 160 души

Изгонените руски дипломати напускат България със семействата си: два полета извеждат в неделя над 160 души

 

 

phpfwk8i1_559x345

 

 

Изгонените от България 70 руски диломатически служители напускат страната ни утре със семействата си. Общо с два полета ще излетят между 160 и 170 души, научи OFFNews от дипломатически източници.

Руската федерация е поискала разрешение за изпълнението на двата полета.

 

 

Необходимо е специално разрешение, защото всички редовни полети между Руската федерация и България са прекратени в рамките на наложените на Москва санкции заради войната в Украйна.

 

 

 

Руската страна е поискала разрешение за хуманитарни полети чрез българското Министерство на външните работи. Дава го Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ към Министерството на транспорта и съобщенията.

 

 

В края на юни България поиска експулсирането на руските дипломатически служители и намаляване на внушителния брой на руските служители у нас. По думите на министър-председателя в оставка Кирил Петков българските служби са установили, че хората в списъка за експулсиране са били тясно свързани с руските служби и са работили против интересите на България.

На посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова бяха връчени вербални ноти. Наред с искането за експулсиране „заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите“, страната ни настоя сегашният 130-членен състав на руската мисия да бъде свит до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители, за да бъде спазен принципът на реципрочност, съгласно конвенцията.

 

 

 

 

Сред обявените за персона нон грата са пълномощният министър на Русия, генералните консули в Русе и Бургас и шефът на руския културен център.

 

 

Решението за експулсиране на руски дипломатически служители предизвика трус в коалицията и доведе до ултиматум от руската посланичка Митрофанова.

 

 

 

Вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да преговаря за участие на левицата в следващо правителство, ако „Продължаваме промяната“ отново номинират Кирил Петков за премиер. БСП бяха върнати на масата на преговорите, след като ПП решиха да възложат тази отговорност на Асен Василев. Под негово ръководство днес се проведоха успешни консултации за съставяне на правителство и с БСП, и с Демократична България.

 

 

Решението предизвика и ответната реакция от посланик Митрофанова, която си позволи да постави ултиматум на България: да отмени решението си, или тя ще поиска закриването на руското посолство в България. Страната ни отказа да се подчини на ултиматума. Резултатът е, че утре обявените за нежелани руски дипломати си тръгват, заедно със семействата си. А дали посолството ще бъде закрито предстои да научим.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024