Политика

Лена Бориславова: Ако Бойко Рашков не бъде избран за шеф на КПКОНПИ, няма да подкрепим нов кабинет

Лена Бориславова: Ако Бойко Рашков не бъде избран за шеф на КПКОНПИ, няма да подкрепим нов кабинет

бориславова1651598320

 

 

 

Ако не бъде приет Антикорупционният закон и Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ, няма да дадем съгласие за участие в коалиционно управление“, заяви Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера в оставка.

 

 

Бориславова подчерта, че при съставянето на бъдещото правителство от „Продължаваме промяната“ „ще се ръководят от общи политики и реформи, не от постове“. Тя коментира преговорите за нов кабинет по време на представяне на доклад на АКФ.

 

 

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова, също взе участие от събитието, но бе лаконична. „От преговорите и от националното ръководство на „Демократична България“ зависи дали партията ще настоява за председателския пост на Бойко Рашков и текущата формулировка на антикорупционния закон.”

 

 

Зесега в парламента обаче не може да се събере мнозинство, което да приеме новия закон за КПКОНПИ и да избере Рашков за шеф на комисията.

 

 

Малко по-рано стана ясно, че на първите разговори, които днес стартира БСП беше поставена и първата червена линия – ПП са поставили като условие за участие в бъдещо коалиционно управление приемането на закона за КПКОНПИ и избора на Бойко Рашков за шеф на антикорупционната комисия. Такова мнозинство в този парламент обаче няма. От ИТН имат сериозни критики за внесения проект на закон, те са против и избора на Рашков. Същото се отнася за ГЕРБ и ДПС. 

 

 

Нинова не скри, че коалиционните им партньори, от които очакват най-много диалогичност и консенсус, са ги поставили пред изпитание.

 

 

 
„Колегите от ПП поставиха едно искане – мандатът да бъде държан толкова дълго, за да бъде прието антикорупционното законодателство – законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за председател.

 

 

 

На първите разговори ще изслушаме всички искания на партньорите. После ще има втори кръг от разговори“, каза лидерът на левицата Корнелия Нинова след срещата с „Продължаваме промяната“.

 

 

 

Запитана за Бойко Рашков, тя отговори: Обществото трябва да даде оценка за неговата работа. Всеки може да дава субективни преценки и мнения, но в крайна сметка обществото определя.

Епицентър

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024