Политика

Москва: Христо Грозев от Bellingcat е участвал в диверсионна операция по отвличане на руски самолети

Москва: Христо Грозев от Bellingcat е участвал в диверсионна операция по отвличане на руски самолети

грозевphpngjixt_559x345

 

 

Името на Христо Грозев стана публично известно в България през 2010-а, когато заедно с  Любомир Павлов, Огнян Донев и Карл Хабсбург (с пети съдружник – германеца Даниел Руц) купиха пресгрупата „24 часа“, „168 часа“и „Труд“. Неофициалната цена на сделката е 40 млн. евро. Няколко месеца по-късно съдружниците влязоха в остър конфликт като се стигна до издаване на обезпечителна заповед в полза на Христо Грозев, с която бе наложен запор над имуществото на „Труд“, „24 часа“ и печатната база. 

 

 

 

Българинът Христо Грозев от изданеито Bellingcat е бил задействан в операцията на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна, която планирала отвличане на руски военни самолети. Това разкритие прави руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), цитирана от „Комсомолская правда“.

 

 

Изданието съобщава, че по тв-канала „Россия 24“ е бил показан фрагмент от кореспонденцията на Грозев с един от участниците в украинската операция.

 

 

 

Според данните на ФСБ, българинът намерил две девойки-куриери, които по-късно се срещнали на жп гарата в Липецк с нает от украинското разузнаване куриер от Москва. Той носел аванс от 4000 долара, които двете девойки трябвало да предадат на уж съгласилия се да участва в отвличането на самолет руски летец.

 

 

 

 

По-рано Вести.ру съобщи, че ФСБ е предотвратила операция по отвличането на руски изтребители, организирана от военното разузнаване на Украйна. Украинските служби опитали да организират отвличане на руски изтребители чрез подкупване на летците. На пилотите обещавали до 2 млн. долара и охолен живот на Запад, ако отвлекат Су-24, Су-34 или Ту-22М3 на територията на Украйна, обясняват от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ.

 

 

Военнослужещите докладвали на руските спецслужби, след което започнала оперативна игра, в хода на която залозите непрекъснато се повишавали.

 

 

 

„Обяснихме ви, че целта ни е този самолет и вие прекрасно го разбирате. Ние сме готови да платим за него. При нас на сайта на Върховната Рада е написано, че ние плащаме официално за такива неща – милион долара. Можем да се договорим с вас – още един милион отгоре, гарантирам ви“, обещава някой си Юрий, служител на Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната ра Украйна.

 

 

 

Уговаряли не само летците, но и членове на семействата им, като предлагали предплата от 7 до 10 хиляди долара. На жените и семействата на руските летци било обещавано да бъдат прехвърлени в Прибалтика, Германия или България.

 

 

Според замисъла на разузнаването в Киев, украинските военни трябвало да имитират прехващане на отвлечения самолет.

 

 

„Снижавате се на пределно ниска височина на линията на фронта, оттам ще ви поведат нашите изтребители“, обяснява инструкторът.

 

 

 

Той дори дал координатите на летищата, на които трябвало да се приземи изтребителят. По-специално била назована авиобазата Канатово в Кировоградска област, по която в неделя руските войски нанесоха ракетен удар.

 

 

В крайна сметка ФСБ провалила операцията на украинското военно разузнаване – те не само дори не видели руски самолети на своите летища, но на практика сами предали координатите, по които по-късно бил нанесен ракетен удар, коментира Вести.ру.

 

Източник: epicenter.bg

 

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024