СВЯТ

Путин предизвика смут и паника в ЕС с ново предупреждение за газа, Брюксел готви пожарни мерки от 1 август

Путин предизвика смут и паника в ЕС с ново предупреждение за газа, Брюксел готви пожарни мерки от 1 август

 

putin-predupredi-es-shte-vi-sprem-gaza-1

 

Потокът на руски газ към европейски клиенти е намалял по вина на самия Запад, заяви руският президент Владимир Путин, предупреждавайки, че доставките може да продължат да се свиват. Изявлението на Путин засили още повече напрежението върху ЕС, който се опасява, че Русия може да спре газовите доставки, за да провокира икономически и политически хаос в Европа през зимата, отбелязва Асошиейтед прес.

 

 

Путин каза пред руски медии в Техеран, където разговаря с лидерите на Иран и Турция, че количествата газ, транспортирани по газопровода „Северен поток-1“ до Германия, ще продължат да спадат – от 60 милиона до 30 милиона кубични метра дневно или около една пета от капацитета на съоръжението, ако бързо не бъде сменена турбина.

 

 

 

Той допълни, че Русия би могла да пусне в експлоатация завършеният неотдавна „Северен поток-2“, но само с половината от планирания му капацитет, тъй като останалите количества газ се използват за вътрешни нужди. Руският лидер също така предупреди Запада, че планът за ценови таван на руския петрол като част от санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна ще дестабилизира световния петролен пазар и ще доведе до скок на цените.

 

 

„Чуваме някакви налудничави идеи за ограничаване на обемите руски петрол и лимит за цената на руския петрол. Резултатът ще бъде същият – повиване на цените. Цените ще скочат до небето“, заяви още той.

 

 

Страните от ЕС трябва веднага – още от 1 август, да намаляват потреблението на природен газ с 15% (еквивалент на 45 млрд. куб. м годишно). Този режим на пестене ще продължи през целия отоплителен сезон до 31 март 2023 г. При особено остра криза Европейската комисия може да обяви тревога на ниво ЕС, налагайки задължително свиване на използвания газ от всичките 27 страни членки.

 

 

Това са част от предложенията на Еврокомисията в представения днес Европейски план за намаляване на търсенето на газ. Ако бъде одобрен от страните, той ще помогне да се натрупат газови резерви преди да е дошла зимата, както и да се управлява газова криза, ако Владимир Путин реши да продължи със силно ограничени доставки или напълно ги спре. В съобщението от Брюксел директно се говори,че Кремъл използва износа на природен газ като оръжие и почти половината държави от ЕС вече са засегнати.

 

 

Незабавните действия ще намалят с поне една трета отрицателния ефект за БВП чрез избягване на непланирани действия в бъдеща критична ситуация, смятат в Брюксел.

 

 

„Знаем, че днес е 147-ят ден от войната срещу Украйна, но месеци по-рано Русия започна да намалява доставките за Европа. Днес 20 от държавите са засегнати в различна степен от спрени доставки. Русия ни изнудва, използва енергията като оръжие и Европа трябва да е готова за тотално спиране на газа“, каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, на брифинг.

 

Знам, че отправяме голямо искане към страните членки, но можем да се справим, само ако сме заедно, каза Урсула фон дер Лайен.© audiovisual.ec.europa

 

 

Това е законодателно действие на Комисията, с което се определят мерки, принципи и критерии за координирано намаляване на потреблението. Част от тях е определянето на конкретна цел за всяка държава с колко и как да намали с 15% потреблението в продължение на осем месеца и напътствия за изработването на съответните национални планове. Става дума за фокусиране върху заместването на природния газ с други горива и цялостно пестене на енергия във всички сектори.

 

 

„Целта ни е да защитим доставките за домакинствата и най-важните потребители като болници, ключови производства на основин продукти и услуги, веригите на ЕС за доставки и конкурентността“, се казва в съобщението.

 

 

„Всички потребители, обществени администрации, домакинства, собственици на обществени сгради, доставчици на енергия и производители могат и трябва да предприемат мерки за пестене на газ.“

 

 

Новата регулация, предложена от Европейската комисия, се позовава на конкретен текст (Член 122) от Договора за функциониране на ЕС, засягащ единния пазар:

 

 

„Без да се засягат останалите процедури, предвидени в Договорите, Съветът, по предложение на Комисията, може да вземе решение, в дух на солидарност между държавите-членки, относно мерките, съобразени с икономическата ситуация, и по-конкретно ако възникнат сериозни затруднения при снабдяването с определени продукти, а именно в областта на енергетиката.

 

 

Когато дадена държава-членка изпитва трудности или е сериозно застрашена от тежки трудности, причинени от природни бедствия или извънредни обстоятелства извън нейния контрол, Съветът, по предложение на Комисията, може да предостави, при определени условия, финансова помощ от Съюза на съответната държава-членка. Председателят на Съвета информира Европейския парламент за взетото решение.“

 

 

„Живеем във времена на големи изпитания, Путин използва газа като политиеско оръжие и ЕС трябва да отвърне с политическо решение. Той се опитва да посее раздор помежду ни, ние можем да се справим, като защитаваме европейската солидарност“, каза Франс Тимерманс, зам.-председател на Европейската комисия.

 

 

Ако нищо не направим и тотално спрат руските доставки, със сигурност ще има дефицити, които ще засегнат абсолютно всяка страна, тъй като ще пострадат обвързаните помежду си икономики на единен пазар, каза Тимерманс.© audiovisual.ec.europa

 

 

Ако нищо не направим и тотално спрат руските доставки, със сигурност ще има дефицити, които ще засегнат абсолютно всяка страна, тъй като ще пострадат обвързаните помежду си икономики на единен пазар, каза Тимерманс.

 

Факти бг, Гласове

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024