Политика

Румен Радев връчва в понеделник третия мандат на „БСП за България“

Румен Радев връчва в понеделник третия мандат на „БСП за България“

 

ee58bbb9a03aa7796e96e09144eede7b

 

 

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Събитието е утре, от 17.00 часа, на „Дондуков“ 2.

 

 

 

Изборът на Радев да връчи третия мандат на БСП не е изненада. Това се очакваше. Изненада обаче е бързането му да връчи третия мандат още в понеделник, след като беше дал знак, че това ще стане в четвъртък. На „Позитано“ 20 не са очаквали толкова скоро да получат мандата. Нинова научила от медиите, че утре прузедунтът ще й връчи третия мандат.

 

 

 

Все още не е завършило и съвещанието на ръководството на ПП в Банско, откъдето трябва да дойде решението им за участие в третия мандат.

 

 

 

В петък, след консултациите при президента, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че премиерът в една демократична държава трябва да е от най-голямата политическа сила.

 

„Що се отнася до Кирил Петков от „Продължаваме промяната“, призовахме Кирил Петков да не е кандидат-премиер и му прави чест, че направи крачка назад. Основата за преговорите няма да са личностите, а програмата. В демократична държава първата политическа сила трябва да излъчи премиер. Продължаваме да смятаме, че „Продължаваме промяната“ трябва да излъчи премиер“, каза Нинова.

 

 

 

„Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност. Чакат ни сериозни изпитания през есента и зимата и не смятаме, че тази политическа отговорност трябва да се размива, скривайки се зад експертен кабинет“, каза Нинова по време на разговорите с държавния глава.

 

 

Основа за разговори трябва да бъде програмата, която изготвихме с ДБ и ПП, заяви в началото на срещата Корнелия Нинова.

„Напълно разбираме сложната ситуация, в която се намира страната. Изпитахме предизвикателствата на няколко кризи на гърба си. Това правителство оставя страната финансово стабилна и с рекорден ръст от 20%, което ни поставя на първо място в ЕС за първи път. 22 млрд. лв стигнаха до българите по различен начин“, каза тя.

 

 

„Декларираме готовност, ако решите да връчите трети мандат на БСП, да положим усилия, за да гарантираме работещ парламент с общи усилия. ПП, БСП и ДБ имаме програма, която е ясно разчетена. В нея заложихме три приоритета – да продължим да бъдем социалната партия и да поставяме на първо място социалната политика. Има мерки за преизчисляване на пенсията, безплатни лекарства и учебници и подкрепа за млади родители.

 

 

Второто е икономиката и подкрепа за бизнеса. На трето място за нас е безкомпромисната борба с управлението на Борисов. Водим я вече 6 години и тя трябва да продължи. Кражбите, течовете и корупцията трябва да бъдат спрени. Не бихме преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме разговаряли с партньорите ни от четворната коалиция и този, който припознае програмата, да я изпълним“, обясни още вицепремиерът в оставка.

 

 

 

Нинова допълни, че са готови да седнат на масата на преговорите с всички партии без ГЕРБ и ДПС.

 

Според източниците на Lupа.bg, Корнелия Нинова наистина ще се опита да конструрира правителство. Преди дни тя заяви по време на консултациите с президента, че възнамерява да предложи за премиер човек на най-голямата парламентарна партия „Продължаваме промяната“. Нинова щяла да заложи на доскорошния председател на парламента Никола Минчев, който натрупа сериозна популярност след наглото му отстраняване от поста преди да падне правителството.

 

 

Според запознати, някои кръгове в ПП настоявали проектокабинета да е с министър-председател Даниел Лорер, но Нинова била в сложни отношения с него, докато двамата бяха министри в правителството на Кирил Петков.

Очаква се лидерът на БСП да обяви предложенията си за правителство в сряда или четвъртък, няколко дни след връчването на мандата. В кабинета, предложен от левицата, щяло да има поне 5 министерски кресла за БСП, плюс запазен вицепремиерски пост за Корнелия Нинова.

 

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024