СВЯТ

Британското разузнаване: Путин уволнил Шойгу заради неуспеха в Украйна

Британското разузнаване: Путин уволнил Шойгу заради неуспеха в Украйна

 

britanskoto-razuznavane-putin-uvolni-shoigu-zaradi-neuspeha-v-ukraina-2

 

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу e отстранeн от президента Владимир Путин, тъй като войната срещу Украйна е в застой. Това твърди британското разузнаване в днешната си сводка, публикувана днес в Туитър.

 

 

 

Руски офицери и войници с опит от първа ръка във войната вероятно рутинно са се подигравали на Шойгу за неговото неефективно и откъснато от действителността лидерство, тъй като напредъкът на Русия се забавя, посочва Министерството на отбраната на Великобритания.

 

 

Шойгу, родом от отдалечения руски регион Тува, стана министър на извънредните ситуации около времето на разпадането на Съветския съюз. Той е най-дълго управлявалият министър в руското правителство, пише „Нюзуик“.

 

 

Шойгу беше назначен от Путин за министър на отбраната през 2012 г., въпреки че няма военна подготовка или боен опит. Именно той ръководи анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

 

 

„Шойгу вероятно отдавна се е борил да преодолее репутацията си на човек с липса на значителен военен опит, тъй като е прекарал по-голямата част от кариерата си в строителния сектор и Министерството на извънредните ситуации“, се отбелязва в доклада на британското разузнаване.

 

 

 

Въз основа на скорошни съобщения на независими руски медии, британското МО предположи, че в момента Шойгу е отстранен от руското ръководство, като оперативните командири са тези, които информират Путин директно за хода на войната.

 

 

 

На 24 август, когато Украйна отбеляза Деня на независимостта си и шест месеца от началото на войната, Шойгу заяви, че военната кампания на Русия в Украйна умишлено е била забавена, за да се намалят цивилните жертви.

 

 

„Прави се всичко за да се избегнат жертви. Разбира се, това забавя темпото на атаките. Но ние го правим умишлено“, подчерта тогава той.

 

 

Шойгу обаче увери, че т.нар. „специална военна операция“ в Украйна, е напреднала според плана и Русия ще постигне всичките си поставени цели. Той добави, че конфликтът се проточва от страни като САЩ, които доставят оръжие на Украйна.

 

 

 

Британското министерство на отбраната определи тези коментари на Шойгу като „умишлена дезинформация“. По данни на ведомството най-малко шестима генерали от силите на Путин са били уволнени от руския лидер, защото не са успели да постигнат напредък достатъчно бързо.

 

 

 

Припомняме, че и през март месец – в първите дни след като стана ясен провалът на руската армия в Украйна, и по-конкретно в околностите на Киев, военният министър Шоуйгу изчезна напълно от публичното пространство за десетина дни. Веднага се появиха и спекулации за поста му, а и за отношенията му с Путин, когото са близки приятели и заедно са прекарали не е една лятна почивка.

 

 

Източник: stopcor.org / News.bg, Факти бг

More in СВЯТ

1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024
756723892647978

Кличко: Украйна може да спре да съществува след няколко месеца

април 29, 2024
1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024