Политика

Иван Иванов: „Булгаргаз“ е купил руски газ с посредник и ни го препродава с 20 евро по-скъпо

Иван Иванов: „Булгаргаз“ е купил руски газ с посредник и ни го препродава с 20 евро по-скъпо

51064331d1b04d90ad86b9cc766a5eb2

 

 

 

Булгаргаз е закупил отново руски газ, но след посредник и ни го препродава с 20 евро по-висока цена, това може да се докаже с документ.

Това съобщи пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов.

 

 

Не сме получили никакви документи за разтоварване на 7 танкера с втечнен газ, посочени от Кирил Петков. Договорките за 7 танкера това е по-леката страна на доставките, защото количества в района на Източното Средиземноморие има в достатъчен обем, сложното е именно инфраструктурата и затова правителството в оставка не се обвърза с инфраструктурата, това значи резервиране на капацитет било от Ревитуса или от Турция и слотове, на които да се разтовари газът. Това са пропуснатите възможности този въпрос да се реши. Сега ние прекупуваме капацитет за пренос и това ще има по-голяма цена, особено за Ревитуса„, добави Иванов.

 

„Беше неочаквано връщането ми в КЕВР. То се дължи на недостатъчната компетентност на управляващите. Заявих пред депутатите, че ще се върна, ако има решение на Народното събрание. Върнах се с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност“.

 

 

 

Това заяви пред БНТ шефът на КЕВР Иван Иванов, който беше върнат в комисията, след като се оказа, че парламентът е избрал противоконституционно негов приемник.

„Прекъснатите доставки доведоха до повишаване на цената на газа и в енергетиката. Имаше неоправдан мораториум над цените, което не беше оправдано от експертите. „Булгаргаз“ и правителството закъсня прекалено много, за да намери алтернативни източници на гориво, при положение, че доставките бяха прекратени от Русия. КЕВР притежава много голям експертен потенциал. При завръщането си видях колеги, които имат желанието да работят в полза на обществото.

 

 

 

КЕВР не определя, а утвърждава цената на газа. Ще търсим решения естествено и около електроенергията и топлоенергията. Аз съм на поста от 4 дни. Не можем да реагираме реактивно. Мога да кажа само какво е крайно необходимо – 3 мерки.

 

 

 

От 31-ви март, когато излезе указът на Путин, правителството ни трябваше да направи дългосрочен договор за доставки на газ, а вместо това бяха пропилени 4 месеца. Втората мярка е пускането на връзката Комотини – Стара Загора.

 

 

 

Там цените са много по-атрактивни, отколкото тези на втечнен газ. Третото събитие, до края на 2023 г. трябва да бъде завършен терминалът за регазификация по Александруполис. Нито аз, нито колегите ми в КЕВР сме получавали документи за танкери за доставки на газ“, каза още Иванов.

 

Той допълни, че големият проблем на топлофикациите е, че са обвързани с природен газ и не изключи актуализация на цените на услугите от 1-ви януари. „Как столичната топлофикация няма да е на загуба, когато купува на по-висока цена, а продава на по-ниска. Ако спре да работи, софиянци ще се топлят с електроенергия, което ще съсипе цялата енергийна система. Има и друга обвързаност – столичната топлофикация не може да плати дълговете си към „Булгаргаз“ и тук вече държавата трябва да се намеси. „Булгаргаз“, за 3-4 месеца, от дружество, което беше на печалба с 60 млн. лв., потъна в дългове от половин милиард.

 

 

 

Дружеството има издаден лиценз от КЕВР да купува природен газ. Вместо това, не направи нищо след 31-ви март и започна да купува гориво от Русия чрез посредници, което продава с 20 евро повече. Това е в ущърб на българското общество. Цените на електроенергията за бита ще продължават да поддържат стойността си. Хората трябва да са спокойни за електроенергията си, защото освен производител, България е и износител.

 

 

 

Що се отнася до бизнеса, преди седмица мегават часът струваше умопомрачителните 912 лв. Получаваха се компенсации, но това е оръжие с двоен ефект. Чрез тях бизнесът е демотивиран да търси решение на енергийните проблеми“, коментира шефът на КЕВР. Той обърна внимание, че за цената на водата влияние има стойността на електроенергията и припомни, че водопреносната ни система е износена, а за смяната ѝ трябва да се ползват материали, които са поскъпнали с 40%.

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024