СВЯТ

Кисинджър: Изявленията на Путин за опасения за сигурността трябва да се приемат сериозно

Кисинджър: Изявленията на Путин за опасения за сигурността трябва да се приемат сериозно

 

1010x570

 

 

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър смята, че проточилият се конфликт в Украйна заплашва да ескалира и трябва да завърши с преговори. Той изрази това мнение в подкаст на кореспондента на CNN Дейвид Акселрод, публикуван в петък, съобщава ТАСС.

 

 

 

„Той (конфликтът) трябва да приключи с преговори. Бих предположил, че Русия в крайна сметка ще остане държава и Украйна също ще остане държава и ситуацията ще се промени радикално, защото Украйна беше въоръжена от НАТО, беше тясно свързана с НАТО и някои отношения с НАТО ще оцелеят, каза той.

 

 

 

 

– Мисля, че предложенията към Украйна да влезе в НАТО бяха грешка, но това е минало, предвид случилото се. Така че трябва да има преговори и бих предупредил да не се протака войната за неопределено време. Защото тогава все повече ще прилича на Първата световна война, сигурно ще има ескалация. Така че се надявам, че скоро страните от НАТО ще се споразумеят помежду си какъв трябва да бъде краят, до какви резултати могат да доведат преговорите“, заяви бившият американски държавен секретар.

 

 

В същото време Кисинджър се обяви против отстъпки на Русия и отбеляза, че „те (руснаците) трябва да отстъпят до линията, която съществуваше преди началото“ на конфликта.

 

 

След това страните от НАТО трябва да решат как да изградят отношенията си с Русия, „дали тя ще бъде част от Европа, възможно ли е това сега, или ще бъде китайски преден пост в покрайнините на Европа“. „Бих се насочил към първото. Няма да решаваме в този разговор как да го постигнем, но това ще бъде моята стратегическа цел“, добави бившият държавен секретар.

 

 

 

През май 99-годишният Кисинджър говори чрез видеовръзка на Световния икономически форум в Давос. Той посочи необходимостта от започване на преговори за уреждане на конфликта в Украйна през следващите два месеца, преди отношенията между Европа и Русия окончателно да са се влошили. Редица западни медии приеха тези думи като призиви за отстъпки към Русия и го разкритикуваха. В Украйна Кисинджър беше добавен в списъците на скандалния сайт „Миротворец“, добавя ТАСС.

 

 

 

 

По-рано Хенри Кисинджър каза, че разширяването на НАТО трябваше да спре с Полша, а Украйна трябваше да заеме мястото на Финландия в отношенията между Русия и Запада. Освен това изявленията на руския президент Владимир Путин за опасения за сигурността трябва да се приемат сериозно, добави той.

Кисинджър е роден през 1923 г. в Германия. През 1938 г. семейството му емигрира в Съединените щати, за да избяга от нацистите. Участва във Втората световна война като част от въоръжените сили на САЩ. Той заема поста помощник на президента на САЩ по националната сигурност през 1969-1975 г. и поста държавен секретар – през 1973-1977 г.

СВЯТ

More in СВЯТ

ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024