Политика

Министърът на финансите: Актуализация на бюджета е невъзможна, приходите не са достатъчни!

Министърът на финансите: Актуализация на бюджета е невъзможна, приходите не са достатъчни!

МФbig_payi0309da

 

 

 

Състоя се брифингът в Министерството на финансите.

Актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена, стана ясно на брифинг в ресорното ведомство. На този етап считаме, че актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена. Това обяви на брифинг министърът на финансите Росица Велкова-Желева, съобщава nova.bg.

 

 

„Приходите са изключително напрегнати, не очакваме преизпълнение на приходите. Преизпълнение на приходите не е налично, за да се изпълни една актуализация”, обясни още тя.

 

 

„Няма да се теглят дългове, за да се финансират нови разходи. Инфлацията е движена от цените на енергоносителите и храната. Очакваме тя да падне през 2023 година заради свиване на потреблението“, уточни Велкова

 

 

 

Има много непредвидени разходи, които служебното правителство ще се наложи да осигурява от преструктуриране на разходи по централен бюджет и от икономии, добави министърът.

За 2023 г. се оформя значителен по размер дефицит от над 11 млрд. лв., което е 6,8% от БВП, каза още тя.

 

 

Ако не се променят политиките, ще стигнем до 40% дефицит спрямо БВП, предупреди Велкова.

 

 

Ръстът на БВП за 2022 г., който очакваме, е 2,9%. Инфлацията основно е движена от цените на енергоносителите и хранителните стоки, очакваме забавяне на инфлацията заради свиване на потреблението и свиване на потреблението не само в България, а и в ЕС, каза още министърът.

 

 

 

По думите й, в бюджета няма свободни средства за непредвидени разходи, нито има сериозен резерв в заложените капиталови разходи.

С министерствата и с други ведомства, за които са предвидени капиталови разходи, се водят разговори какви икономи може да бъдат направени.

 

 

В заложените 4 млрд лв. капиталови разходи с европейски средства и 1.1 млрд. лв. в общинските бюджети не може да се направи преструктуриране, а от предвидените за пътища в бюджета на Министерството на регионалното развитие 1.2 млрд. лв. едва ли може да се очаква сериозна икономика, обясни министърът. Едва ли е целесъобразно да бъдат преструктурирани и заложените 1.1 млрд. лв. в сектор „Отбрана и сигурност“ заради войната в Украйна и бежанския поток, допълни тя. Останалите около 600 млн. лв. от общо заложените в бюджета 8 млрд. лв. за капиталови разходи за годината за разпръснати между 40 разпоредители с бюджетни средства.

 

 

 

Велкова обяви, че през септември се очаква при благоприятни условия държавата да набере нов дълг до размера на разрешения в бюджета както от вътрешния, така и от външния пазар.

 

 

 

Още с встъпването си в длъжност министър Велкова обяви, че министерството ще подготви „базов“ бюджет за догодина, който може да бъде изпълнен с политики от следващия кабинет.

 

 

По последните официални данни до края на юли в държавната хазна има излишък от 1,5 млрд. лева. Промените в данъчните ставки, които бяха направени с юлската актуализация на тазгодишния бюджет, обаче все още не са дали ефект върху събираемостта. Освен това, по традиция през есента и през последните месеци на годината има по-големи разходи от хазната.

 

 

Все още се очаква първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост от Брюксел. Също така пред страната ни стои поемането на нов дълг, както е залегнало във финансовата рамка за настоящата година, с което би трябвало да се покрият предстоящи падежи.

 

 

 

Предварителната макроикономическа прогноза за следващите години е ключов документ, върху който стъпват изчисленията за Бюджета догодина. Това ще е първият анализ, който министерството прави след повишаването на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка и би трябвало да предостави актуализирани оценки за ефекта от високите цени на енергоносителите и храните.

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024