Русия

ФСБ: Убийството на Дугина е подготвено и извършено от украинските служби, установен е извършителят

ФСБ: Убийството на Дугина е подготвено и извършено от украинските служби, установен е извършителят

elena-poptodorova-ubiistvoto-dugina-605

 

 

 

ФСБ е установила, че „престъплението е подготвено и извършено от украинските специални служби“ и че негов извършител е украинската гражданка Наталия Вовк, която след убийството е избягала в Естония

 

 

Разкрито е убийството на журналистката Дария Дугина, подготвено от украинските специални служби, а извършител е украинската гражданка Наталия Вовк, която след престъплението е избягала в Естония. Това съобщиха в понеделник за ТАСС от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ на Русия.

 

 

„Федералната служба за сигурност разкри убийството на руската журналистка Дугина Дария, родена през 1992 г., в резултат на комплекс от спешни оперативни и следствени мерки“, подчертават от ФСБ. Специалната служба установява, че „престъплението е подготвено и извършено от украинските специални служби“ и че негов изпълнител е украинската гражданка Наталия Павловна Вовк, родена през 1979 г.

 

 

 

Пристига в Русия на 23 юли 2022 г. заедно с дъщеря си Шабан София Михайловна, родена през 2010 г. „В деня на убийството Вовк и Шабан са били на литературно-музикалния фестивал „Традиция“, където Дугина е била почетен гост. След като извършва контролирана детонация на автомобил Toyota Land Cruiser Prado, управляван от Дугина, Вовк, заедно с дъщеря си, заминава за Естония през Псковска област на 21 август“, съобщава ФСБ.

 

 

 

Специалната служба уточнява, че за да организират убийството на Дугина и да получат информация за начина ѝ на живот, Вовк и дъщеря ѝ наемат апартамент в Москва в къщата, в която е живяла починалата. Престъпниците използват Mini Cooper, за да наблюдават журналиста. При влизане в Русия са използвани номерата на Донецката народна република – E982XHN DPR, в Москва – казахстанските номера 172AJD02, а при напускане на Русия – украинските номера AH7771IP. „Материалите по разследването са предадени на Следствения комитет“, добавиха от ФСБ.

 

 

 

Източник: ТАСС

 

Русия

More in Русия

1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024