СВЯТ

Орбан каза колко територия ще загуби Украйна в края на войната и докога може да продължи тя

Орбан каза колко територия ще загуби Украйна в края на войната и докога може да продължи тя

орбан402460791

 

 

 

Украйна може да загуби значителна част от земите си, каза унгарският премиер Виктор Орбан на закрито заседание на партията Фидес – Унгарски граждански съюз, предават информационните агенции.

 

 

„Конфликтът в Украйна заплашва да се проточи до 2030 г. и в резултат на това Киев може да загуби една трета или половината от териториите си“, цитира  думите му вестник „Nepszava“.

Също така, той обвини Запада за пълномащабните военни действия.

 

 

„Конфликтът в Украйна можеше да е локален, но Западът се намеси и го направи глобален“, заяви унгарският премиер. Освен това той за пореден път каза, че с антируските санкции, Европейският съюз сам се е простреля в крака.

 

 

„Поради енергийната криза, причинена от санкциите, до 40% от европейската индустрия може да спре през зимата“, предупреди Орбан, добавяйки, че е против санкциите. Конференцията се проведе при закрити врати, така че изявленията на политика станаха известни седмица след събитието.

 

 

В същото време, Европейската комисия предложи спирането на 65% от плащанията по три оперативни програми от кохезионната политика за Унгария.

 

 

Мярката се прилага за първи път е и част от новото законодателство на Брюксел, което обвързва плащанията от евробюджета със зачитането на върховенството на закона.

 

 

 

Притесненията на Брюксел по отношение на Унгария били свързани с непрозрачни обществени поръчки, липсата на прозрачност при използването на евросредствата и липсата на напредък в борбата с корупцията.

 

 

 

Сега държавите членки имат един месец, за да решат с квалифицирано мнозинство (най-малко 15 от 27-те страни, представляващи поне 65 процента от населението на Европейския съюз) дали да приемат спирането на евросредствата за Унгария.

СВЯТ

More in СВЯТ

kuleba-zapadat-e-pat-kam-obshta-pobeda-407

Кулеба: Западът е на път към „обща победа на миролюбивите държави“ срещу Русия

ноември 12, 2022
1010x570

Унгария блокира €18 млрд. за Украйна и вбеси ЕС

ноември 11, 2022
ezgif-2-a69bd936b9

САЩ отнеха статута на Русия като пазарна икономика

ноември 11, 2022
php2wou8e_559x345

Балотаж в Джорджия отлага със седмици развръзката за контрола на Сената

ноември 9, 2022
big_111111

Унгария скочи срещу предложението на ЕК да отпусне 18 милиарда евро на Украйна

ноември 9, 2022
ezgif-2-746047e532

Отстъпление? Руските войски се изтеглят от Херсон, ген. Суровикин обясни защо / ВИДЕО

ноември 9, 2022