Политика

Плевнелиев: „Газпром“ трябва да бъде елиминиран, той е най-мощното оръжие на диктатора Путин

Плевнелиев: „Газпром“ трябва да бъде елиминиран, той е най-мощното оръжие на диктатора Путин

 

phptld0rg_559x345

 

 

„Газпром“ трябва да бъде елиминиран, България трябва да се отърве от този доставчик, той е ненадежден. Това заяви  Росен Плевнелиев в интервю за „120 минути“ по бТВ.

 

 
Според него, няма смисъл България да преговаря с „Газпром“, а поведението на служебния министър на енергетиката Росен Христов се движи по опорни точки на енергийния гигант. „Газпром“ спира газта не на когото и да било без никакво обяснение. Без никакво обяснение Германия е оставена без „Северен поток“. След като това се случва на Германия, нима няма да се случи на нас?

 

 

Трябва да е ясно – най-мощното оръжие на диктатора Путин е неговата енергийна монополна позиция. Рано или късно, Европа ще се освободи от зависимостта на този ненадежден доставчик на непазарни цени. България е позиционирана много добре с тръбите и компресорите си. Помпео каза, че сме газов хъб, да строим още инфраструктура и да спасим и останалите“, смята той.

 

 

Плевнелиев изрази надежда българските политици да се събудят и да се върнат към прироитетите за либерализация, енергийна ефективност и диверсификация. Той припомни, че през 2008 г. „Газпром“ ни е оставил на студено.

 

 

 

Плевнелиев разказа и за единствената му среща с Путин, която е продължила по-малко от минута. „Аз се здрависах с Путин през 2014 г. Отидох на закриването на Олимпийските игри в Сочи. Путин много добре знаеше кой съм аз – аз съм от големите негови критици. Той ми благодари, че съм уважил церемонията по закриването на олимпийските игри. Поздравих го за чудесното представяне на отбора им. Това беше моята среща с него“, разказа той.

 

 
Плевнелиев изрази надежда изборите да постигнат нещо градивно. „Хората губят ориентация и посока. Целта е тази, която е посочил Апостола – да бъдем равни на другите европейски народи. Чиста и свята република означава демокрация от европейски тип със силни институции. На тези избори избираме между Изток и Запад. Свободна и демократична Европа или диктатурата на руския президент Путин“, посочи той.

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024