СВЯТ

Столтенберг пощуря: Путин се проваля, да не атакува инфраструктурата ни, че лошо му се пише

Столтенберг пощуря: Путин се проваля, да не атакува инфраструктурата ни, че лошо му се пише

 

big_1747

 

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да не атакува критичната инфраструктура на съюзниците, а президентът на Беларус Александър Лукашенко да спре да съучаства на Кремъл, предадоха Ройтерс и БТА. 

 

 

 

Според Столтенберг руският президент Владимир Путин се проваля във войната в Украйна: „Путин започна и той трябва да прекрати войната – с изтегляне на руските войски от Украйна“.

 

 

Генералният секретар добави, че руските въздушни удари по украински цели от началото на седмицата са израз на слабост и показват, че войната не върви според предвижданията на Москва. „Русия не успява да спре напредъка на украинските сили и няма алтернатива“, каза още той.

 

 

 

Столтенберг уточни, че съюзниците решават кои кибератаки или хибридни действия попадат в обхвата на чл. 5 от Вашингтонския отговор за взаимна защита, като всеки умишлен удар по съюзническа инфраструктура ще доведе до единен и решителен отговор.

 

 

 

След няколкото пробива по „Северен поток“ страните от НАТО са повишили мерките за сигурност по критичната инфраструктура. Генералният секретар на НАТО отбеляза, че въпросът ще бъде обсъден на предстоящата двудневна среща на министрите на отбраната.

„Внимателно наблюдаваме руските ядрени сили и засега не отчитаме промени“, каза още той и добави, че НАТО е в готовност бързо да превърне изпратените по източния фланг съюзнически батальони в бригади. По думите му съюзниците обмислят увеличаване на военното производство и на запасите от оръжие.

 

 

СВЯТ

More in СВЯТ

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024