Политика

Ексклузивно: Прокуратурата възложи на ДАНС проверка за Петков и кодовете за машините

Ексклузивно: Прокуратурата възложи на ДАНС проверка за Петков и кодовете за машините

big_1599

 

 

Прокуратурата започва предварителна проверка по твърденията на БСП за манипулиране на машинния вот на последните предсрочни парламентарни избори.

 

 
От държавното обвинение са се самосезирали по изявленията на лидера на БСП Корнелия Нинова и на председателя на парламентарната група на левицата Георги Свиленски, казаха за БНР от Софийската градска прокуратура.

 

 
От там уточниха, че проверката е възложена на Държавната агенция „Национална сигурност“.

 

 

Припомняме, че гръмовният скандал се завихри в парламента в петък след признанието на Георги Свиленски, че БСП е била рекетирана от бившия премиер Кирил Петков, който предложил сделка на социалистите – те да оттеглят искането си за връщане на хартиената бюлетина, а пък той ще им даде кодовете за изборните машини. Това се случи по време на дебата за второто четене на промените в Изборния кодекс.

 
Тогава за първи път публично става ясно, че „Продължаваме промяната“ и лично нейният лидер Кирил Петков са имали достъп до софтуера на машините, което е драстично нарушение на закона и на честността и прозрачността на вота. Това е и косвено доказателство за съменията, че вотът на последните парламентарни избори е бил манипулиран в полза на ПП, след като Кирил Петков е притежавал кода на машините.

 
„Ще ви кажа защо БСП иска този закон – защото вие откраднахте изборите.“
 

 

Така се обърна заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски към депутатите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ от парламентарната трибуна по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс.

 

 
„Защото вашият съпредседател и бивш министър-председател, ето там отпред, дойде и каза: „Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“, хвърли бомбата в залата Свиленски.

 

 
И гневно продължи: „Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България?“

Ето за това, уважаеми колеги искаме промяна на закона“, подчерта Свиленски.

 

 
По-късно в поредица от тв изяви съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков се опита да замаже положението, като обясни, че имал предвид, че ПП са съгласни да подкрепят всякакъв вид одит, проверка от външни експерти, на кода преди и след изборите.

 

 
Но вчера и лидерът на БСП Корнелия Нинова го опроверга: „Да, имаме съмнения за фалшифициране на машинния вот,“ заяви тя в отговор на журналистически въпрос имат ли в партията съмнения за фалшифициране на машинния вот.

 

 
Корнелия Нинова потвърди, че е била свидетел на разговора, в който Кирил Петков е казал да се оттегли законопроекта и ще има даде кода за машините. Разговорът се е провел в пленарната зала на Народното събрание като той е отишъл пред тях и им го е заявил „Бяхме цялата група, какво е имал предвид да се обяснява”, добави лидерът на БСП от Пловдив.

 

 
Лидерът на БСП коментира, че не може да тълкува какво е искал да каже Кирил Петков във връзка с изнесената информация от депутата Георги Свиленски за даване на кодове. Свидетел съм, че той каза „Оттеглете закона и ще ви предоставим и на вас кодовете. Това стана в залата на НС. Дойде пред нас и го заяви”, каза Нинова и добави: „Какво той е имал предвид, да си обяснява“.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

1010x570

Митрофанова: Навални е агент на ЦРУ и МИ-6, Русия няма интерес от смъртта му / СНИМКИ

февруари 22, 2024
big_2238

Война в Сглобката: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

февруари 21, 2024
1010x570

Борисов отговори на ПП-ДБ: Незряло и неприемливо, искат да си делкаме държавата / ВИДЕО

февруари 21, 2024
2112855085

Проверка на фактчекърите показва, че лъжат и за бежанците. България е подписала допълнително споразумение за прием в замяна на Шенген

февруари 20, 2024
10685298

Кирил Петков: Предлагаме договор за 4 години между ПП-ДБ и ГЕРБ, регулаторите си делим по равно

февруари 20, 2024
991-ratio-rumen-radev

Радев: В оскотялото време на ротация, сред брокери на несвобода Левски изглежда болезнено недостижим

февруари 19, 2024