ОБЩЕСТВО

Лоша прогноза: Цената на тока в България скача с много, ето от кога

Лоша прогноза: Цената на тока в България скача с много, ето от кога

 

ток12-07-03-77200

 

 

„Ние сме поели тежки задължения да ограничим производството от въглища със значителен процент – 40%. Това ще доведе до много затруднено положение за осигуряване на вътрешния електроенергиен баланс след 2026 г. в страната, ще трябва да разчитаме на внос. А вносът в региона е на много висока цена.“

 

 

Това коментира пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум във връзка със споровете около Плана за възстановяване и устойчивост и разписаните в него ангажименти в енергийната сфера.

 

 

 

„В момента всичко е политическа употреба. Иначе, назад във времето – още 2020 г., още в първия вариант на ПВУ, който беше представен от Томислав Дончев, имаше ангажимент – при други условия, да бъдат затваряни блокове на въглища. Тогава това беше обвързано с изграждане на централи на природен газ.“

 

 

 

От ГЕРБ имат основания да алармират, защото внесеното най-накрая предложение ни задължава, без да е ясно дали ще можем да направим действия в този кратък срок за компенсиране на това задължение, поясни Антон Иванов.

 

 

 

Никой досега не е подготвил и не е предлагал на Европейската комисия вариант за стратегически резерв – механизъм за капацитети. Финландия преди дни е получила одобрение за подобен механизъм, но у нас не се работи по този въпрос, заяви експертът.

 

 

 

„Ако няма механизъм, а такъв все още не се предвижда, не е планиран, не се обсъжда – тези наши важни за енергийната сигурност блокове да получават подкрепа, докато не работят, то това означава 1:1 затваряне на редица от мощностите в комплекса „Марица-изток“. Няма защо да се заблуждаваме.“

 

 

 

Картината е ясна – какво може да се направи при приблизително удовлетворяване на поетите ангажименти – хем България да ги изпълни, хем да постигнем плавен преход, който не застрашава националната сигурност, изтъкна Антон Иванов в предаването „Преди всички“.

 

 

 

По думите му са необходими инвестиции за производства, при които се намаляват емисиите, както и механизъм за стратегически резерв, който да гарантира на операторите на централите средства за поддръжка на съоръженията, когато не работят.

 

 

 

Има процедурна възможност за предоговаряне или преоценка на заложени цели и мерки в Плана за възстановяване и устойчивост. Това обаче изисква дълъг период на разговори с ЕК, а в този период няма да могат да бъдат получавани средства. Затова е въпрос на баланс на интересите, обобщи ситуацията Иванов.

 

БНР, Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

phpviaxb0_559x345

Христо Иванов: „Пачавра леке не хваща“ – Пеевски иска да въвлече всички в отвратителен скандал

февруари 23, 2024
big_1711

Повдигнаха обвинение срещу актьора Христо Шопов, задържан е за 72 часа, иззети са му 3 пистолета

февруари 23, 2024
big_russia-2123697_1280

Спират инвестициите от Русия със закон, можели да „навредят на нац. сигурност и обществения ред в страната“

февруари 23, 2024
1708604719-kolan

Наши митничари накараха турчин да си разхлаби панталона и ето какво откриха / СНИМКА

февруари 22, 2024
1010x570

Митрофанова: Навални е агент на ЦРУ и МИ-6, Русия няма интерес от смъртта му / СНИМКИ

февруари 22, 2024
75573_0262194a5e4fdb0d96016606c7b924ce

Пеевски отсече: „всичко свърши Христо, приятелю мой“! Без ДПС наистина всичко за наглите Кирчо, Христо и Лена приключва!

февруари 22, 2024