СВЯТ

Орбан проговори след скандала със запалянковското шалче, с което вбеси Украйна и Румъния

Орбан проговори след скандала със запалянковското шалче, с което вбеси Украйна и Румъния

 

1010x570

 

 

Унгарският министър-председател Виктор Орбан призова да не се смесват футболът и политиката и да не се правят опити в появата му със запалянковско шалче с картата на „Велика Унгария“ да се търсят каквито и да било великодържавни символи.

 

 

Той коментира по този начин претенциите на Румъния и Украйна, които видяха в действията му посегателство върху държавния им суверенитет, предаде ТАСС.

„Футболът не е политика. Нека не търсим нещо, което го няма. Националният отбор на Унгария е отборът на всеки унгарец, където и да живее той“, написа Орбан на Фейсбук страницата си.

 

 

В неделя след мач на националния отбор на Унгария той се снима с полузащитника Балаж Джуджак, който изигра последната си среща за родината си. На врата на премиера имаше шалче с цветовете на държавното знаме с изображение на Унгария в границите ѝ до 1918 г., когато в състава ѝ влизат земи, отишли по силата на Трианонския договор при съседните страни и влизащи в територията на съвременните държави Австрия, Румъния, Сърбия, Словакия, Хърватия и Украйна.

 

 

 

Появата в социалните мрежи на снимката на Орбан с шалчето с картата на „Велика Унгария“ предизвика недоволството на Киев и Букурещ. Вчера румънското външно министерство изрази „категоричното си неодобрение“ по този въпрос, а днес украинското външно министерство извика унгарския посланик.

Източник: БТА

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570 (2)

Путин: Американските войски в Германия са окупационни де факто и де юре

януари 25, 2023
big_9886

Байдън официално: САЩ изпраща на Киев 31 танка M1 Abrams… Украински министър: Заедно към победата

януари 25, 2023
Volgograd, Russia - February 7, 2014: Automatic gates at the checkpoint with the inscription LUKOIL. Entry to the territory of the Volgograd oil depots through a checkpoint

Русия ще разследва доставял ли е „Лукойл България“ гориво за украинските танкове

януари 25, 2023
big_Tank_Leopard_2A7_NATO_Days_2022

„Шпигел“: Германия се реши, изпраща поне една рота танкове „Леопард“ на Украйна

януари 24, 2023
original

Официално! От днес вече ще ядем щурци и ларви на бръмбари като добавки в храната, без да знаем

януари 24, 2023
зеленскииииииии

Невиждана корупция на върха в Украйна, вълна от оставки и уволнения в Киев

януари 24, 2023