ИНЦИДЕНТИ

Последни новини за трагедията с полицай, убит от мигранти до границата край Елхово / ВИДЕО

Последни новини за трагедията с полицай, убит от мигранти до границата край Елхово / ВИДЕО

 

ezgif-1-7802c35144

 

 

Загиналият полицай е от Елхово. Това каза в ефира на Нова кметският наместник на село Голям Дервент Иван Франсъзов. Ежедневно в село Голям Дервент преминават групи с нелегални мигранти, заяви той по повод инцидента, при който загина граничен полицай в района на българо-турската граница до селото. 

 

 

По думите му в селото, в което живеят около 30 души, не са чули изстрели снощи. Преминаващите мигранти са предимно сирийци и афганистанци, каза още кметският наместник. „Всеки ден минават мигранти. За тях няма почивка, няма събота, няма неделя. Това е ежедневие, за тях няма спирка“, добави той.

 

 

 

По-рано от МВР съобщиха, че полицай е убит до границата с Турция. Инцидентът е станал около 20:35 часа снощи. Неустановен извършител е стрелял по съвместен наряд на „Гранична полиция“ и военнослужещ, които са охранявали границата в района на село Голям Дервент. На място е загинал граничният полицай.

 

 

 

За инцидента са уведомени турските гранични власти, като е направена среща на линията на държавната граница, с цел установяване и задържане на извършителя. Предполага се, че извършителят е на турска територия. Изпратените наряди не са установили незаконни мигранти.

 

 

 

Колеги на загиналия полицай твърдят, че има много пропуски и дупки по границата. Инцидентът е станал по време на инспекция на един обект, където е нарушено съоръжението. Униформеният е светнал с фенерче, станал е видим за отсрещната страна и е бил прострелян. Изстрелът е дошъл от турска страна.

Починалият е около 30 годишен, несемеен.

 

 

 

Местен жител каза също, че вижда постоянно в камиони на гранична полиция мигранти, които ги връщат обратно в Турция.

 

 

 

 

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов също коментира случая. “Работата по границата никога не би могла да приключи. Трябват повече сили и средства, които да се насочат натам. Не е възможно всяка една ситуация да бъде предвидена”, каза той.

 

 

 

 

От своя страна Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР определи трагедията като шокираща. На границата се случва нещо, което досега не се беше случвало. Това не е задължително да остане изолиран случай.“, каза той, цитиран от БНР.

 

 

 

Според Попов сериозен брой нови служители на МВР трябва да започнат работа по застрашените участъци от границата.

По думите му това е работа за професионалисти и е крайно време да се престане с практиката на командироване на служители.

Синдикалистът очерта посоките, в които трябва да се работи – личен състав, техническо обезпечаване, оборудване.

 

 

 

 

„Не може патрул в състав от двама души, което вече се е случвало многократно, да се изправи пред група от 20-30-40 и повече мигранти и да няма връзка с колегите си“, коментира Валентин Попов отвъд конкретния случай, който все още се изяснява.

 

 

 

За инцидента са уведомени турските гранични власти, като е направена среща на линията на държавната граница, с цел установяване и задържане на извършителя. Предполага се, че извършителят е на турска територия. Изпратените наряди не са установили незаконни мигранти в района.

 

 

 

По думите на бившия консул на България в Одрин Георги Димов в ефира на bTV оттук нататък има изградени механизми според които се действа както на централно ниво, така и на местно.

Той посочи, че все още в турските медии не се е появила информация за случая.

 

 

 

„Направих си труда и проверих една информация от края на юли – началото на август – на турско-сирийската граница са били заловени 1066 мигранти, на гръцката – 173, а на българската границата – 17. Представете си цялата тази маса, която влиза е концентрирана или на нашата граница, или на границата с Гърция, макар че там има бетонна ограда.

 

 

 

 

За случая са уведомени дежурен разследващ полицай, дежурен експерт, оперативен работник, дежурен следовател и дежурен прокурор.

 

 

 

 

Към мястото пътува министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Във връзка със случая се отменя официалното отбелязване на празника на националната полиция – 8 ноември.

 

 

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

ezgif-5-0857bff3ef

Ето го изверга, който изнасили възрастна жена в Синдел! СНИМКА

януари 26, 2023
нахлу

ГДБОП нахлу на грешен адрес, разби врати и обърна всичко с хастара

януари 26, 2023
eto-koi-e-zadarzhaniiat-politsai-droga-365

Ето кой е задържаният днес столичен полицай с дрога

януари 25, 2023
непозната_напада_минувачи_в_Младост_2033035065416543154_original

Жена напада в гръб и удря с бокс случайни хора в столичния квартал „Младост“

януари 25, 2023
pernik

Lupa.bg: Наглият прокурорски син изнасилен в затвора от рецидивист с прякор Отвертката

януари 24, 2023
arestuvaha-ivan-belishki-sofiia-470

Арестуваха кметския син Иван Белишки в София след закана за убийство! СНИМКИ

януари 24, 2023