Политика

Украинският посланик: Изпратихме списък с над 30 ваши оръжия в МО, които искаме

Украинският посланик: Изпратихме списък с над 30 ваши оръжия в МО, които искаме

 

3a4cce4d7a89512956c635e5b295abe2

 

 

Много внимателно наблюдавах дебатите в парламента за продоставяне на военна помощ на Украйна и смятам, че решението, прието от народните представители е много правилно, важно и навреме най-после. Това заяви в студиото на предаването „Говори сега“ посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

 

 

 

„Искаме от България от самото начало различни видове въоръжения. В списък до Министерството на отбраната сме посочили повече от 30-на артикули, където има и средства за противовъздушна отбрана, което е най-необходимо сега. Както знаете заради бомбардировките и обстрелите с ракети и дронове, е крайно необходимо такова оръжие. С-300, както и зенитно-ракетни комплекси, установки. Актуален остава и въпросът с доставката на гаубици от 152 мм, самоходни артилерийски установки, снаряди, минохвъргачки и др.“, обясни Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България.

 

 

 

„Списъкът е доста широк, разнообразен и смятам, че в много точки може да бъде удовлетворен“, заяви посланикът на Украйна, който предполага, че страната ни разполага с голяма част от артикулите в предоставения на МО списък. „По-рано сме давали заявка за хеликоптери и за самолети Су-25 и МиГ-29. Всички въоръжения, с които разполага България от времето на СССР, за нас, за Украйна са крайно необходими“, допълни посланик Москаленко.

 

 

 

Москаленко съобщи още, че Киев се е отказал от ремонта на военна техника в нашите заводи, каквото решение гласува минвалото Народно събрание.

 

 

 

По думите му, неговата страна е преценила, че сама ще може да си ремонтира повредената в боевете с руснаците техника. Причината, по думите на посланика, е не недоверие, че ние няма да можем да ги ремонтираме качествено, а заради факта, че с транспортирането ремонтът би отнел повече време, отколкото ако се прави на украинска територия.

 

 

 

Списъкът е доста широк и разнообразен и според Москаленко той може да бъде удовлетворен по много точки. Предполага, че с всичко изброено в този списък, България разполага.

 

 

„По-рано сме давали заявка за хеликоптери и за самолети Су-25 и МиГ-29. Всички въоръжения, с които разполага България от времето на СССР, за нас, за Украйна са крайно необходими“, допълни посланик Москаленко.

 

Лупа бг

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024