ОБЩЕСТВО

Лекар за починалата родилка: При поредния напън тя изпада в безсъзнание, най-лесно е да се търси виновен

Лекар за починалата родилка: При поредния напън тя изпада в безсъзнание, най-лесно е да се търси виновен

 

lekar-pochinalata-rodilka-pri-poredniia-347

 

 

Напрежение пред болницата във Велингард заради смъртта на родилка и бебето ѝ. 25-годишната жена и бебето ѝ са починали в болницата в сряда. Роднините обвиняват лекарите. А медиците казват, че майката е отключила рядък, животозастрашаващ синдром.

 

 

„Най-лесно е да се търси виновен. Това е една от ситуациите, в които е много деликатно и е много трудно. Няма доктор, който да иска да навреди на пациента. Обръщам се към близките, за да им кажа, че всичко е направено своевременно. ДИК синдромът означава, че кръвта не се съсиря и кърви отвсякъде. Той е рядък, един от съпровождащите фактори е раждането. Не може да се предвиди, настъпва остро, внезапно“, обясни един от лекуващите лекари на младата жена.

 

 

 

 

Той допълни, че родилката е приета в стабилно състояние.

 

 

 

„Подготвя се за раждане и при поредния напън тя изпада в безсъзнание, спира сърдечната дейност и дишането. Пристъпва се към спешно секцио и едновременно се изпраща линейка за кръв. В рамките на три часа екипите ни се бореха непрекъснато. Плодът е роден мъртъв“, добави той в ефира на bTV.

 

 

“В 16:30 бяхме в болницата. Тя беше в много добро състояние, тоновете бяха добре на бебето. Всичко беше нормално”, каза съпругът на починалата родилка Иван Овчаров.

 

 

 

Майката на родилката Мария Патина казва, че бременността на дъщеря ѝ е протекла без проблеми и тя редовно е ходела на прегледи.

 

 

„На 21 декември ѝ беше последната консултация. Д-р Жерев я върна, че беше уморен и не я гледа. На 28 декември сутринта я доведохме с разкритие за нормално раждане. Сложиха ѝ система“, добави Мария Патина.

 

 

 

 

 

След това д-р Калъчев им е съобщил, че и родилката и бебето са починали, като, по думите им, е обяснено, че тя е починала от инфаркт.

Има образувано досъдебно производство.

 

 

Глас нюз бг

 

„Извършени са първоначалните следствени действия. Има определен наблюдаващ прокурор. Поставянето на системата с окситоцин е предизвикало силни  контракции и след като не било наблюдавано, както твърдят близките ѝ, се е стигнало дотам, че вследствие на силните контракции се извършва до всмукване на околоплодна течност, получава се шок на цялото тяло. Именно този шок е отключил ДИК синдром“, заяви адвокатът на роднините на починалата родилка.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

ezgif-3-2631b7a525

АЕЦ „Козлодуй“ е заредила гориво на „Уестингхаус“, престояло 4 г. в Чехия, която е отказала да го използва

юни 6, 2024
линейка

Столичната полиция разследва зверски побой в двора на училище, сниман с телефон

юни 6, 2024
пво-1

НАТО тества противовъздушните отбрани над България и Румъния

юни 6, 2024
big_211212

Неочакван обрат за Георги, обвинен, че е кълцал Дебора с макетно ножче – съдът реши, че арестът му е незаконен

юни 5, 2024
налбантов

Хотелиер от Слънчака избухна: Няма хора! Освен всичко останало са тъпоглави, не се поддават на обучение

юни 5, 2024
клаудия

Соломон Паси и Даниел Лорер се обявиха за роднини на новата президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум

юни 4, 2024