СВЯТ

Въвличайки се в украинския конфликт, САЩ губят инстинкта си за самосъхранение

Въвличайки се в украинския конфликт, САЩ губят инстинкта си за самосъхранение

 

vavlichaiki-se-v-ukrainskia-konflikt-sasht-gubat-instinkta-si-za-samosahranenie-1

 

 

Вашингтон все повече се въвлича в украинския конфликт, губи инстинкт за самосъхранение, доставката на все по-мощни оръжия на Киев говори за настроението на САЩ за ескалация. „Става очевидно, че сме в началото на сложен и дълъг път на изграждане на многополюсен свят“ е мнението на руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов публикувано в статия в американското списание Newsweek.

 

 

 

„Руската федерация се застъпва за това в бъдещата система на международните отношения да бъдат взети под внимание интересите на всички участници и новите центрове за развитие в Азия, Африка, Латинска Америка, Близкия изток да могат да оказват равностойно влияние върху глобалните процеси заедно с Русия и САЩ. Нашите предложения са все повече разбиране и подкрепа в различни региони на планетата“, подчерта Антонов.

„Би било наивно да вярваме, че в хода на тази трансформация съперничеството между Руската федерация и САЩ ще спре за една нощ. Вашингтон със сигурност ще направи всичко възможно, за да запази водещите си позиции и да „заглуши“ нашия глас“, добави посланикът. Както отбеляза той, „руско-американската конфронтация, ако е писано да продължи, трябва да бъде взаимно уважителна“. Това е в основата както на дипломатическата практика, така и на обикновеното човешко общуване“, подчерта Антонов и допълва, че по време на най-острото съперничество между Москва и Вашингтон „е осигурен основният компонент на междудържавното взаимодействие – истинското желание да се разбираме“.

 

 

 

„В днешните реалности не виждаме такова настроение от страна на Вашингтон. Напротив – русофобията дотолкова надделява над креативността и здравия разум, че САЩ все повече навлизат в украинския конфликт, губейки инстинкта си за самосъхранение“, подчертава посланикът. „Последиците от по-нататъшното увеличаване на доставките на оръжие за киевските престъпници са наистина непредсказуеми. Администрацията напълно пренебрегва нашите опасения, които предаваме на нашите събеседници по всички налични канали“, казва Антонов.

 

 

 

Специална отговорност на Руската федерация и САЩ

 

 

 

„В този контекст изглежда уместно още веднъж да напомним на колегите за особената отговорност на нашите правомощия за поддържане на глобалната сигурност“, казва Антонов. Той отбелязва, че Руската федерация и САЩ са обединени и от „други общи приоритети, включително борбата с международния тероризъм, изменението на климата, пандемиите, както и осигуряването на стабилност в Арктика“.

 

 

 

Руският посланик изразява съгласие с мнението на Хенри Кисинджър, патриарх на американската външна политика, който отбелязва, че в новия световен ред „традиционният американски идеализъм трябва да се съчетае с внимателна оценка на съвременните реалности“. „Затова бих искал да се надявам, че Вашингтон все пак ще се вслуша в нашите аргументи и ще покаже конструктивен подход към украинската криза и рисковете, свързани с нея“, добавя Антонов.

 

 

Факти бг

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024