Политика

Кой е виновен за политическата криза? Проучване сочи всички партии и политици

Кой е виновен за политическата криза? Проучване сочи всички партии и политици

koi-e-vinoven-za-politicheskata-kriza-prouchvane-sochi-vsichki-politicheski-partii-1

 

 

 

51% от българите смятат, че политическата отговорност за неуспеха и на това Народно събрание да излъчи редовен кабинет е на всички политически сили, представени в него. Това показват данните на проучване на „Маркет Линкс“, съобщи bTV.

 

 

 

„За съжаление българските граждани дават много ниска оценка за политическата ситуация в страната. Изразяват опасения и страхове как ще се развива страната ни като цяло“, каза социологът Добромир Живков.

 

 

 

Според него, очакванията на хората са да бъде съставен редовен кабинет. Затова и резултатите са такива – 10% смятат, че се развиваме в правилната посока, 85% са на обратното мнение.

 

 

 

Според Живков това са исторически ниски нива на оценка за развитието на България.

 

 

 

За първи път се отчита и повече недоверие, отколкото доверие към президента. „40% имат доверие на Радев, но 41%-нямат доверие“, казва социологът. Много по-зле е отношението към служебния кабинет- 43% му нямат доверие, а на обратното мнение са само 18%.

 

 

 

Мнозинството от българите подкрепят машинното гласуване, показват още данните. Това са 57% т анкетираните, докато 25% смятат, че и машините не гарантират честни избори.

 

 

Според проучването, намаляват и готовите да гласуват, на тази позиция остават само твърдите електорати на партиите.

 

 

„Виждаме голям спад на удовлетворението от развитието на страната. Около 10% смятат, че страната се развива в позитивна посока, докато близо 85% смятат, че страната се развива в негативна посока. Това са исторически ниска нива на измерване на този индикатор“, добави социологът.

 

 

За първи път се отчитат малко по-висока степен на недоверие към президента, отколкото на доверие.
„През годините той се радваше на доверие от около 55%. Сега 40% от анкетираните имат доверие на президента Румен Радев, а 41% нямат такова“, каза Живков.

 

 

 

43% нямат доверие на служебния премиер Гълъб Донев, докато 18% имат доверие. По настоящем правителството и в частност служебният премиер остават в сянка, основния фокус е върху политическите лидери и всички те отбелязват спад през последните месеци.

 

Според социолога политическата криза води до спад на доверието в политическата класа.

 

 

76% от запитаните нямат доверие на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков, докато 19% му имат доверие.

 

57% смятат, че е важно да има машинно гласуване, за да има честни избори, 25% не подкрепят това твърдение, а 18% не могат да преценят.

 

 
„За съжаление, готовността за гласуване намалява. Понастоящем готовност за гласуване изразяват само твърдите партийни електорати“, заяви Добромир Живков.

 

 

 

32% заявяват, че твърдо ще гласуват, 26% със сигурност няма да гласуват, 16% се колебаят.

 

 

Според анкетираните при предсрочни избори първа политическа сила е ГЕРБ, втора е „Продължаваме промяната“, трета ДПС, четвърта „Възраждане“, следвани от БСП, „Демократична България“, „Български възход“ и „Има такъв народ“.

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024