Политика

„Промяната“ издигат Денков за премиер. На поканата им за среща се отзовали само три партии

„Промяната“ издигат Денков за премиер. На поканата им за среща се отзовали само три партии

 

денков -

 

 

Кандидат-премиерът на „Продължаваме промяната“ е бившият образователен министър акад. Николай Денков, обявиха от партията. ПП канят всички партии на среща за обсъждане на втория проучвателен мандат. На днешната среща са се отзовали само „Демократична България“, БСП и „Български възход“. 

 

 

 

Това съобщиха лидерите на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков и Асен Василев на пресконференция в Народното събрание.

 

 

 

В началото на брифинга Кирил Петков обяви, че са обсъдили кандидатурата за кандидат-премиер за втори мандат и са се спрели на акад. Николай Денков. Решението ще се гласува с националните органи на ПП. Денков каза, че е приел номинацията с идеята, че трябва да се търси съгласие по най-важните теми за българското общество, които да са приоритет в това Народно събрание.

 

 

 

„Започваме разговори с всички политически сили, идеята е заедно да видим какво може да ни обедини, и тези които са готови да подкрепят едно такова правителство да поемат ангажимент, че работят за политиките, които виждаме като приоритетни“, каза Денков.

 

 

 

Вчера, след като парламентът отхвърли проектокабинета „Габровски“, от ПП и ДБ поканиха останалите парламентарни групи на председателски съвет. Двете формации заявиха готовност да предложат кабинет на малцинството, но само при условие, че Вежди Рашидов и председателите на комисиите включат в дневния ред редица законопроекти. По-рано днес Христо Иванов коментира, че е логично лидерите „да останат“ встрани от проектокабинета, който ПП ще излъчат.

На днешната среща с ПП са се отзовали само три формации – БСП, „Демократична България“ и „Български възход“.

 

 

 

Утре от ПП ще изпратят покана до всички партии за обща среща, на която да се обсъдят вариантите. Николай Денков добави, че ПП се отнасят напълно отговорно към втория мандат и че ще направят каквото зависи от тях.

 

 

Асен Василев каза, че ПП полагат всички усилия вторият мандат да бъде успешен и че искат всички да седнат около една маса.

 

 

 

„Започваме разговор за двата най-важни прироритета – приемането на България в Шенген и еврозоната, и другите не по-малко важни – социален пакет и пакет за облекчаване на бизнеса, които да помогнат България да стане европейска страна не само на хартия. Смятаме, че тези приоритети са основата по намиране на подкрепа за този проектокабинет“, заяви той.

 

 

 

По думите му има шанс мандатът да бъде реализиран. „Ако ни питате дали този шанс е голям – виждате ситуацията в парламента, но нека кажем, че той е поне с една партия по-голям, отколкото беше шансът за първия мандат“, каза Асен Василев.

 

 

 

Ако има коалиция, тя ще е на малцинството, но разговорът по приоритети ще се води между всички партии. Дискусията трябва да включва всички, които се интересуват от темите, каза още Кирил Петков.

 

 

Съставът на проектокабинетът тепърва ще се изяснява, стана ясно на пресконференцията.

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024