Европа

Борис Джонсън твърди, че Путин заплашил да го убие с ракета

Борис Джонсън твърди, че Путин заплашил да го убие с ракета

1010x570 (2)

 

 

 

Бившият британски премиер Борис Джонсън твърди, че Владимир Путин му е казал: „Не искам да те нараня, но с ракета, това ще отнеме само минута“, в разговор преди руската инвазия в Украйна, съобщи ДПА. Джонсън заяви, че „необикновеният“ разговор се е състоял през февруари, след като той е посетил Киев в последен опит да покаже подкрепата на Запада за Украйна на фона на нарастващите опасения от руско нападение.

 

 

 

Джонсън, който в месеците след нахлуването на Русия се превърна в гласовит поддръжник на администрацията на Володимир Зеленски, направи това твърдение в нова поредица от три части за Би Би Си, в която се разглежда как Западът се бори с Путин в годините, предшестващи войната в Украйна.

Бившият  британски премиер, който беше принуден да напусна „Даунинг стрийт“10 през септември, направи посещение в Киев в началото на февруари, за да предупреди Русия, че нахлуването ще се окаже катастрофално.

 

 

 

Джонсън припомня, че е предупредил Путин, че ще има по-строги западни санкции, ако нареди инвазия в Украйна.

 

 

 

 

Той допълва, че е казал на руския лидер, че ескалацията ще доведе единствено до увеличаване на подкрепата на западните държави за Украйна, което означава „повече НАТО, а не по-малко НАТО“ по границите на Русия.

 

 

 

„Той каза: „Борис, ти казваш, че Украйна няма да се присъедини към НАТО в скоро време. […] Какво е скоро?“, а аз отговорих: „Ами тя няма да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Вие знаете това отлично“, разказва Джонсън за разговора с Путин.

 

 

 

„В един момент той ме заплаши и каза: „Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута“ или нещо подобно“, каза  Джонсън.

 

 

 

„Смятам, че от много спокойния тон, който той възприе, изглеждаше, че просто се заиграва с моите опити да го накарам да преговаря.“

 

 

 

Министърът на отбраната Бен Уолъс също говори за предаването „Путин срещу Запада“, което ще се излъчи днес вечерта, за пътуването си до Москва през февруари, когато се опита да постигне пробив и да предотврати война.

 

 

 

 

Той си спомня, че е разговарял с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, както и с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

 

 

 

„И си спомням, че казах на министър Шойгу „те ще се бият“, а той каза: „Майка ми е украинка, няма да се бият!“. Той също така каза, че няма намерение да нахлува“, каза Уолъс.

 

 

Източник: БТА

Европа

More in Европа

1010x570 (2)

Нидерландия и Австрия са единни в съпротивата срещу разширяването на Шенген

януари 27, 2023
илва

ЕС няма да отпусне средства за укрепване на оградата по българо-турската граница

януари 26, 2023
big_Tank_Leopard_2A7_NATO_Days_2022

„Шпигел“: Германия се реши, изпраща поне една рота танкове „Леопард“ на Украйна

януари 24, 2023
original

Официално! От днес вече ще ядем щурци и ларви на бръмбари като добавки в храната, без да знаем

януари 24, 2023
орбан-1

Орбан: Няма да позволим на самозвани и либерални цензори да се подиграват с нашата история

януари 23, 2023
155677

Европа пак ще кара с руски дизел

януари 20, 2023