Европа

Борис Джонсън твърди, че Путин заплашил да го убие с ракета

Борис Джонсън твърди, че Путин заплашил да го убие с ракета

1010x570 (2)

 

 

 

Бившият британски премиер Борис Джонсън твърди, че Владимир Путин му е казал: „Не искам да те нараня, но с ракета, това ще отнеме само минута“, в разговор преди руската инвазия в Украйна, съобщи ДПА. Джонсън заяви, че „необикновеният“ разговор се е състоял през февруари, след като той е посетил Киев в последен опит да покаже подкрепата на Запада за Украйна на фона на нарастващите опасения от руско нападение.

 

 

 

Джонсън, който в месеците след нахлуването на Русия се превърна в гласовит поддръжник на администрацията на Володимир Зеленски, направи това твърдение в нова поредица от три части за Би Би Си, в която се разглежда как Западът се бори с Путин в годините, предшестващи войната в Украйна.

Бившият  британски премиер, който беше принуден да напусна „Даунинг стрийт“10 през септември, направи посещение в Киев в началото на февруари, за да предупреди Русия, че нахлуването ще се окаже катастрофално.

 

 

 

Джонсън припомня, че е предупредил Путин, че ще има по-строги западни санкции, ако нареди инвазия в Украйна.

 

 

 

 

Той допълва, че е казал на руския лидер, че ескалацията ще доведе единствено до увеличаване на подкрепата на западните държави за Украйна, което означава „повече НАТО, а не по-малко НАТО“ по границите на Русия.

 

 

 

„Той каза: „Борис, ти казваш, че Украйна няма да се присъедини към НАТО в скоро време. […] Какво е скоро?“, а аз отговорих: „Ами тя няма да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Вие знаете това отлично“, разказва Джонсън за разговора с Путин.

 

 

 

„В един момент той ме заплаши и каза: „Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута“ или нещо подобно“, каза  Джонсън.

 

 

 

„Смятам, че от много спокойния тон, който той възприе, изглеждаше, че просто се заиграва с моите опити да го накарам да преговаря.“

 

 

 

Министърът на отбраната Бен Уолъс също говори за предаването „Путин срещу Запада“, което ще се излъчи днес вечерта, за пътуването си до Москва през февруари, когато се опита да постигне пробив и да предотврати война.

 

 

 

 

Той си спомня, че е разговарял с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, както и с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

 

 

 

„И си спомням, че казах на министър Шойгу „те ще се бият“, а той каза: „Майка ми е украинка, няма да се бият!“. Той също така каза, че няма намерение да нахлува“, каза Уолъс.

 

 

Източник: БТА

Европа

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024