ОБЩЕСТВО

Внимавайте! Коварна схема с покупко-продажаба на коли може да ви остави без возило и без пари

Внимавайте! Коварна схема с покупко-продажаба на коли може да ви остави без возило и без пари

автопарк755173848978713

 

 

Нова схема за измама цели да ви остави без кола и без пари. Ако и вие сте сред хилядите българи, които продават автомобил – внимавайте. 

 

 

Пловдивчанин, който е публикувал за продан колата си в една от най-известните европейски платформи за автомобилна търговия, попадна в схемата, съобщава trafficnews.bg.

 

„Публикувах колата в платформата и много скоро с мен се свързаха трима потенциални купувачи – двама германци и един французин. Приликата между тях беше голяма – пишеха ми по имейл, след няколко въпроса заявяваха моментално желание да закупят автомобила без физически оглед или изпращане на друга документация.

 

 

Единият от тях заяви много сериозни намерения. Изпрати ми снимки на личната си карта, поиска IBAN и настоя да сваля обявата, защото ще нареди цялата сума за автомобила по сметката ми“, разказва мъжът, който измамниците опитали да вкарат в капана си.

 

 

Въпреки предоставените лични документи, продавачът се усъмнява не само поради скоростната сделка, но и поради липсата на дори един проведен аудио или видео разговор. Той проверява за профил на мъжа от документите в социалните мрежи. Намира го – имена, снимка и всичко останало съвпада, но още в описанието на профила е записано „Не, не искам да купя никаква кола от вас. Това е измама, игнорирайте ги“.

 

 

 

Междувременно обаче мъжът получава имейл с банков документ, че парите за колата са преведени, но поради политика за безопасност на банката сумата е задържана. Финансовата институция, за която се твърди, че е издала документа, е немската FIDOR BANK AG. За да бъде освободена транзакцията, трябва да се извърши допълнителен превод от €6450,00 EUR по сметката чрез онлайн SEPA превод.

 

 

В документа дори пише „Искаме да знаете, че всяка транзакция с тази банка се следи от INTERPOL, така че никой да не може да измами тази банка“.

 

 

 

Иначе измамната сметка, на която трябва да се преведат уж парите по освобождаване, са следните:

Name des Bevollmächtigten: Alberto Ambu
IBAN: BE90 9741 1475 2932
BIC: WEIGHTBEB1
Bank: PPS EU SA

 

 

 

„Сега чакат да изготвя документите при нотариус и да им изпратя колата на платформа“, смее се пловдивчанинът.

 

 

 

Той подозира, че и останалите двама души, които са го потърсили за обявата, работят по сходна схема заради естеството на преговорите.

 

 

Внимавайте и не се доверявайте на писмени комуникации за покупко-продажба на автомобил.

 

Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

1010x570

Митрофанова: Навални е агент на ЦРУ и МИ-6, Русия няма интерес от смъртта му / СНИМКИ

февруари 22, 2024
75573_0262194a5e4fdb0d96016606c7b924ce

Пеевски отсече: „всичко свърши Христо, приятелю мой“! Без ДПС наистина всичко за наглите Кирчо, Христо и Лена приключва!

февруари 22, 2024
fd6bd38bf8c9e669904ce7182b37d522

ПИК: Браво на Пеевски – отвори Кутията на Пандора! Бойкикев е ибрикчия на Сараите, Антикорупционният фонд е бухалката му. А Борисов пак се усуква

февруари 22, 2024
big_2238

Война в Сглобката: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

февруари 21, 2024
dachkov-chenro-bqla

Навални беше измамник от ниска топка, налудничав нарцис, чиято цел никога не е била демокрацията и свободата

февруари 21, 2024
big_b031406aea

Тъмните прозорци на жилищата в България дават ясен знак

февруари 21, 2024