ОБЩЕСТВО

Прецакани: Нито стотинка помощ за битовите потребители на газ

Прецакани: Нито стотинка помощ за битовите потребители на газ

 

газ

 

След като по искане на бившия енергиен министър Делян Добрев отпадна точката за приемане на компенсации за битовите потребители на газ, за задължителна помощ от държавата настояха от „Продължаваме промяната“.  Владимир Табутов настоя да се приеме програмата, внесена от Кирил Петков.

„Ние бяхме лишени от възможността нашето предложение да бъде дискутирано в зала и да бъде прието, а това беше един пореден опит на „Продължаваме Промяната“ да апелира за по-адекватно поведение на служебния кабинет“, заяви Табутов.

„Вместо вчера в енергийна комисия да дискутираме стратегическа визия за тридесетгодишно развитие на електроенергийната система в България, нека днес да коментираме как нашите домакинства ще преживеят до 2053 г., и вместо да говорим за 30 години стратегия, нека да говорим за това какво означава енергийна бедност, коментира депутатът. Табутов каза, че не могат да определят като адекватно поведението на другите политически сили, които не са искали да подкрепят или дори само да дискутират тяхното предложение. Това е пореден апел към служебния кабинет следващите месеци да се опита да води по-адекватни и стойностни действия в сферата на енергетиката, добави депутатът.

Колегата му Радослав Рибарски посочи, че не приемат аргумента, че няма пари. „Фондът за сигурност на електроенергийната система в момента събира и свръхпечалбите по регламент, който гарантира, че във фонда се събират повече пари от обикновено и целта на набрания ресурс там е именно компенсиране на уязвимите и засегнати домакинства на природен газ, горива и електроенергия, добави депутатът.

Рибарски обясни, че предложеният от тях механизъм е обхващал месеците от януари до април – месеците, за които са се очаквали най-високи цени за природен газ. Миналата година имаше сходен механизъм, тогава средствата бяха от бюджета, по-късно и от фонда за сигурност на електроенергийната система, уточни Рибарски.

На въпрос колко би струвал предлаганият от тях пакет, Радослав Рибарски посочи, че може да се вмести и под 200 млн. за четирите месеца, които предлагат.

Лупа бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_2238

Война в Сглобката: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

февруари 21, 2024
dachkov-chenro-bqla

Навални беше измамник от ниска топка, налудничав нарцис, чиято цел никога не е била демокрацията и свободата

февруари 21, 2024
big_b031406aea

Тъмните прозорци на жилищата в България дават ясен знак

февруари 21, 2024
1010x570

Борисов отговори на ПП-ДБ: Незряло и неприемливо, искат да си делкаме държавата / ВИДЕО

февруари 21, 2024
2112855085

Проверка на фактчекърите показва, че лъжат и за бежанците. България е подписала допълнително споразумение за прием в замяна на Шенген

февруари 20, 2024
45ea0c53dbbcfeddfa7d3047209215c1

Тъжна вест: Отиде си още една голяма българска актриса от златните години на киното и театъра ни

февруари 20, 2024