ОБЩЕСТВО

Прецакани: Нито стотинка помощ за битовите потребители на газ

Прецакани: Нито стотинка помощ за битовите потребители на газ

 

газ

 

След като по искане на бившия енергиен министър Делян Добрев отпадна точката за приемане на компенсации за битовите потребители на газ, за задължителна помощ от държавата настояха от „Продължаваме промяната“.  Владимир Табутов настоя да се приеме програмата, внесена от Кирил Петков.

„Ние бяхме лишени от възможността нашето предложение да бъде дискутирано в зала и да бъде прието, а това беше един пореден опит на „Продължаваме Промяната“ да апелира за по-адекватно поведение на служебния кабинет“, заяви Табутов.

„Вместо вчера в енергийна комисия да дискутираме стратегическа визия за тридесетгодишно развитие на електроенергийната система в България, нека днес да коментираме как нашите домакинства ще преживеят до 2053 г., и вместо да говорим за 30 години стратегия, нека да говорим за това какво означава енергийна бедност, коментира депутатът. Табутов каза, че не могат да определят като адекватно поведението на другите политически сили, които не са искали да подкрепят или дори само да дискутират тяхното предложение. Това е пореден апел към служебния кабинет следващите месеци да се опита да води по-адекватни и стойностни действия в сферата на енергетиката, добави депутатът.

Колегата му Радослав Рибарски посочи, че не приемат аргумента, че няма пари. „Фондът за сигурност на електроенергийната система в момента събира и свръхпечалбите по регламент, който гарантира, че във фонда се събират повече пари от обикновено и целта на набрания ресурс там е именно компенсиране на уязвимите и засегнати домакинства на природен газ, горива и електроенергия, добави депутатът.

Рибарски обясни, че предложеният от тях механизъм е обхващал месеците от януари до април – месеците, за които са се очаквали най-високи цени за природен газ. Миналата година имаше сходен механизъм, тогава средствата бяха от бюджета, по-късно и от фонда за сигурност на електроенергийната система, уточни Рибарски.

На въпрос колко би струвал предлаганият от тях пакет, Радослав Рибарски посочи, че може да се вмести и под 200 млн. за четирите месеца, които предлагат.

Лупа бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_00000000000000000004b1

Страхотна вест за 86-годишната д-р Цветанова, която работи на три места и отглежда внука си

януари 25, 2023
eto-koi-e-zadarzhaniiat-politsai-droga-365

Ето кой е задържаният днес столичен полицай с дрога

януари 25, 2023
бсп-трибунка

„Възраждане“ и БСП сезират КС заради АЕЦ „Козлодуй“

януари 25, 2023
пиле

Клиент си купи „френско пиле“ от „Лидл“ и остана потресен

януари 25, 2023
непозната_напада_минувачи_в_Младост_2033035065416543154_original

Жена напада в гръб и удря с бокс случайни хора в столичния квартал „Младост“

януари 25, 2023
затвор-мексико

Кошмар в Мексико! Заможни български туристи, сред които и бременна жена, хвърлени в тъмница с брутален режим

януари 25, 2023