Политика

Съд задължи кабинета да продължи изхранването на бежанците от Украйна

Съд задължи кабинета да продължи изхранването на бежанците от Украйна

167258337086891

 

 

 

Неправителствена организация е атакувала решението на МС в съда

 

 

Върховният административен съд задължи правителството да продължи изхранването на украинските бежанци в България, което спря в средата на ноември 2022 г., съобщиха днес от Фондация за достъп до права ФАР – неправителствена организация, която поне според описаното в сайта им защитава „систематични проблеми при достъпа до основни човешки права“.

 

 

 

НПО-то обжалва в съда решенията на Министерски съвет от 16 ноември 2022 г., въз основа на които гражданите на Украйна с временна закрила се настаняват в съставения от фургони разпределителен център на МВР в Елхово и се прекратява изхранването им.

 

 

 

Решенията изменят условията на Програмата за хуманитарно подпомагане, като отпада задължението да се осигури изхранване в местата за настаняване, без да е предвидена алтернатива, съобщават от НПО-то.“

„Прекратяването на изхранването на изпадналите в зависимост от държавната издръжка украински бежанци и ограничаването на правото им на свободно придвижване нарушава редица разпоредби на Конституцията на България и на международни договори, по които България е страна, относно правото на живот и лично достойнство, забраната за нечовешко и унизително отнасяне, правото на свободно придвижване, закрилата на здравето, правото на изхранване и защита от глад, правото на свобода, правото на уважение към семейния живот, и други“, написаха в жалбата си от ФАР.

 

 

 

ВАС се съгласи с тезата на организацията, че „от съдържанието на оспорения общ административен акт и от доказателствата по делото се установяват законовите изисквания за съществуване на опасност за бежанците от Украйна, чиито права и законни интереси се защитават от оспорващата Фондация, да настъпят както на значителни, така и на трудно поправими вреди“.

 

 

 

Затова и с определение, върховните административни съдии спират „изпълнението на решение №908 на Министерския съвет от 16.11.2022г. за изменение и допълнение на Актуализирания план за действие при временна закрила в Република България, приет с решение №510 на Министерския съвет от 2022г., до приключване на производството по делото с влязъл в сила съдебен акт“.

 

 

 

Макар и да няма окончателно съдебно решение, то след влизане в сила на сегашното определение, то ще трябва да бъде възобновено изхранването на украинските бежанци в България до произнасяне на съда по същество.

Флагман

Политика

More in Политика

австрия - 1

Тесла! Австрия светкавично отхвърли призива на Фон дер Лайен – няма да ни пусне за Шенген

септември 14, 2023
тренд-1

Тренд: Дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ е близо 7%, 6 партии влизат в парламента при избори днес

септември 14, 2023
абровски

Експерт: Кабинетът пада до месец, ако НС гласува отпадане забраната за внос на зърно от Украйна

септември 14, 2023
big_1497

Радев след среща с ръководството на „Лукойл Нефтохим“: България очаква надеждни доставки и предвидими цени на горивата

септември 13, 2023
вътев-1

Земеделският министър Вътев изолиран – не знаел, че забраната за внос на украинско зърно няма да се удължава

септември 13, 2023
1010x570 (1)

Тагарев назначи бивш инструктор в МВР на Украйна за шеф на военните ни заводи „ТЕРЕМ“

септември 12, 2023