Здраве

Тройна зараза блокира болниците, в „Пирогов“ слагат легла по коридорите

Тройна зараза блокира болниците, в „Пирогов“ слагат легла по коридорите

 

пирогов

 

 

След като преди седмица се препълниха детските отделения в столицата, вече няма никакви свободни места в „Пирогов“ и за възрастни.

 

 

Положението е толкова сериозно, че се налага поставянето на легла и по коридорите в спешен център №1 в страната, сигнализират препатили.

 

 

Няма свободни места в клиниката по педиатрия в болница „Лозенец“, аналогично е положението и в общинските болници в София.

 

 

„Приемаме само най-тежките случаи – тези, които трябва да се поставят на кислород. А най-тежки са най-малките“, казва доц. Ирен Цочева, началник на отделение по педиатрия в УМБАЛСМ „Пирогов“.

 

 

Ситуацията се изостря от около месец.

 

 

 

Причината е в респираторно-синцитиален вирус, но грипът, който удря все по-често, също усложнява ситуацията, коментират лекарите. Да не забравяме и ковид, който продължава да циркулира.

 

 

„Децата идват с оплаквания от рязко повишаване на температурата, кашлица, хрема, отпадналост. Тази температура често продължава 2-3 дни и реално родителите се притесняват от високите стойности на температурата над 39 градуса в някои случаи“, казва Яна Андонова, лекар в клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска“.

 

 

Респираторно-синцитиалният вирус протича тежко и има капацитет за сериозни усложнения. Той засяга предимно долните дихателни пътища, бронхеолите – най-малките разклонения на бронхите и може да доведе бързо дори до дихателна недостатъчност, предупреждават медиците.

 

Лупа бг

Здраве

More in Здраве

Image_7673391_650_0

Държава на абсурда: Не можете да дишате? Плащайте си сами кислорода, ако искате да сте живи

януари 23, 2023
dete-vdigna-blizo-40-gradusa-023

Дете вдигна близо 40 градуса температура, настаниха го в столовата на болница – нямали места

януари 23, 2023
аргирова

Аргирова: И от грип се умира, при най-малкото неразположение трябва да направите това

януари 15, 2023
big_2023-01-10-20-16-pavelandreev.bg

Ужасът на една българска майка от Турция: Изключват всеки момент апарата на бебе Галина, ако не плащаме 1500 евро на ден

януари 10, 2023
980x551_1613198525

Проф. Чавдар Ботев: Лекувахме COVID-19 грешно, интубираха хиляди без причина

януари 10, 2023
ники

Две болници върнаха 3-годишния Ники, карат го спешно към Плевен

януари 9, 2023