Политика

БСП отказа подкрепа за приоритетите на „Продължаваме промяната“

БСП отказа подкрепа за приоритетите на „Продължаваме промяната“

вигенин

 

 

БСП отказа да подкрепи приоритетите, обобщени от „Продължаваме промяната“. Това се разбра от третата среща на номинирания за премиер Николай Денков и парламентарно представените партии. На нея присъстват само представители на левицата, „Демократична България“ и „Български възход“.

 

 

От страна на БСП отново отсъстваше председателя на партията и на парламентарната група Корнелия Нинова. Решението за отказ от подкрепа обяви заместникът на Нинова Кристиан Вигенин. Той поздрави подхода на „Продължаваме промяната“ и Николай Денков, че търси диалог, включително видя отразени част от своите искания в документа с приоритетите на партията на Петков и Василев.

 

 

 

„Не може да се върви към правителство заради самото правителство, на базата на безпринципни компромиси. Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група разгледа предложения проект с приоритети. Оценяваме позитивно желанието на „Продължаваме Промяната“ да създаде среда на диалог, като са отразени приоритети на партиите, включително и на БСП. Нашето участие е израз на добра воля“, каза Вигенин.

 

 

По думите му левицата споделя основните цели: Развитие на конкурентна икономика, енергийна независимост, намаляване на неравенствата.

 

 

 

„Има и предложения, по които нямаме съгласие. На този етап не могат да бъдат коригирани. Беше сменен и характерът на проекта за решение. Обсъждайки днес на изпълнително бюро беше лансирана формула за правителство на малцинството – на нас ни се струва, че една такава формула ще направи правителството зависимо от случайни мнозинства. Днес не присъстват формации, които на практика са мнозинство. БСП няма да подкрепи предложения проект на решение, но заявяваме готовност да водим диалог“, заяви Кристиан Вигенин.

 

 

 

Христо Иванов от „Демократична България“ коментира, че това е сериозен политически документ, който може да бъде основа за движение напред.

 

 

 

„Изразявам притеснение, че политически формации, които са системни, не са тук. Смятаме, че този документ е форма за формирането на едно отговорно управление. Отчитаме казаното от БСП, но трябва да разберем, че кабинет, ако се стигне до такъв, то ще бъде зависим, както каза господин Вигенин, от мнозинства. Нашата нагласа е да ви подкрепим в конкретика“, заяви Христо Иванов.

 

 

 

Александър Николов от „Български възход“ заяви, че основният приоритет на БВ е именно съставяне на редовен кабинет, който да преведе страната през кризите – Шенген и еврозоната.

 

 

„За постигане на тези цели считаме, че е необходимо стабилно парламентарно мнозинство, което не просто да разполага със 121 гласа, а да може да поема ясни ангажименти. Ще се запознаем с декларацията и нейното съдържание, тепърва ще обсъждаме. Подобно на БСП и ние имаме резерви по отношение на част от текстовете.

 

 

До петък ще изчистим своята позиция. Важен е въпросът с правния характер на предложения документ. До колко е рамка и доколко ще има задължаващ характер“, каза Александър Николов.

 

 

„Български възход“ оцениха, че има добри предложения в частта икономика и финанси, но не е ясно как ще се стигне до изпълнението им.

 

 

 

„Считаме, че тази декларация дава основа за начало на разговори. Следва да прецизираме и да намерим онези текстове, които биха осигурили мнозинство, което не просто да подкрепи кабинет, а да преведе обществото през кризите. Да заявим мнозинство и лица, които са готови да поемат отговорност“, каза още Александър Николов.

 

 

 

„Тук са партиите, за които се очаква да получат третия мандат. Ние не държим на юридическата форма проект на решение. Може да бъде декларация. Ако искаме да бъде свързано с втория мандат, трябва да бъде гласувано до края на седмицата“, заяви Николай Денков.

 

Дневник

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024