Политика

Русия ще разследва доставял ли е „Лукойл България“ гориво за украинските танкове

Русия ще разследва доставял ли е „Лукойл България“ гориво за украинските танкове

Volgograd, Russia - February 7, 2014: Automatic gates at the checkpoint with the inscription LUKOIL. Entry to the territory of the Volgograd oil depots through a checkpoint

 

 

Русия проверява доставяла ли е Лукойл гориво на Украйна. Проверката е разпоредена от председателя на Държавната дума Вячеслав Володин на комисията по сигурността и противодействието на корупцията в Държавната дума, както и на комисията по енергетика.

 

 

Проверката ще върви по информацията, излязла в западната преса от разследването на Die Welt и Politiko за износ от България на оръжие и гориво още в първите месеци на войната.

 

Първи за разпореждането съобщава Константин Затулин, първи заместник-председател на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и отношенията със сънародниците, заяви това в своя канал в Telegram във вторник.

 

 

„Обърнах внимание на днешната публикация на Сергей Артемов във вестник „Московский комсомолец“, в която се твърди, че рафинерията на руската компания „Лукойл“ в Бургас е преработвала руски петрол и е доставяла гориво и петролни продукти на ВСУ чрез верига от посредници. …

 

 

 

 

По разпореждане на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин съответните комисии на Държавната дума по сигурността и борбата с корупцията и по енергетиката трябва да разгледат въпроса, да изпратят запитвания и да докладват за резултатите от разглеждането му“, пише депутатът, предаде нюз.бг.

 

Според „Московский комсомолец“, който се позовава на свои източници, горивото за украинските танкове е доставено чрез верига от посреднически фирми от българската рафинерия на „Лукойл“. „Руският петрол, който компанията е изнасяла за рафинерията си в Бургас, и е покривала до 40% от нуждите на украинските войски, които настъпваха към Изюм и Херсон“, припомня изданието.

 

 

В близко бъдеще са планирани доставки на руски петрол по море за Румъния, където Лукойл управлява друга рафинерия.

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024