Политика

На среща в Стокхолм: Реакторите за АЕЦ „Белене“ може да отидат в Украйна

На среща в Стокхолм: Реакторите за АЕЦ „Белене“ може да отидат в Украйна

белене

 

 

В Стокхолм министърът на енергетиката Росен Христов и украинския му колега Герман Галущенко са обсъждали възможността за използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“ в Украйна. Това е станало на двустранна среща по време на неформалното заседание на Съвета на ЕС по „Транспорт, телекомуникации и енергетика“.

 

 

От 2016 г. са опитите за продажба на реакторите за „Белене“. Тогава Бойко Борисов с делегация беше в Техеран, в която бе и енергийната министърка Теменужка Петкова и оттам тогава дойде новината, че се разговаря за продажба на оборудването за „Белене“ на Иран.

 

Министърът на енергетиката Росен Христов и украинският му колега Герман Галущенко на срещата им в Стокхолм

 

 

Първият реактор за втората атомна централа, който беше от 80-те години на миналия век, беше продаден през 2011 г. на „Росатом“ и беше монтиран в Калининската АЕЦ, където произвежда ток.

 

 

 

От съобщението на енергийното министерство от днес става ясно че Христов и Галущенко са обсъдили „и възможността за сътрудничество в ядрената енергетика, включително използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“ в Украйна. Въпросът ще бъде детайлно проучен, като за целта украинската страна ще изпрати технически екип в България“.

 

 

 

Христов е обяснил също и позицията на страната ни по въпроса за санкциите в ядрената енергетика срещу Русия. „Въпреки че диверсифицирахме доставките на свежо ядрено гориво, все още имаме зависимост по други аспекти, като части и информационни услуги, за дейността на „АЕЦ Козлодуй“ с Русия“, е казал още Христов. По думите му санкции сега биха застрашили работата на българската централа. България работи системно и усилено, за да получи пълна независимост и сигурност на всички доставки и услуги за атомната ни електроцентрала.

 

 

 

Той е отправил покана към Украйна да се включи в инициативата за проучване на газовия пазар в страните от Югоизточна и Централна Европа. Целта е всяка държави да даде информация за нужното й количество газ, както и за възможностите на инфраструктурата й за пренос.

 

 

Министър Христов е разказал за усилията и постиженията на България за последните 6 месеца свързани с диверсификацията на доставките на газ подчертавайки пускането на интерконектора с Гърция, сключеното споразумение с Турция, договорения капацитет на терминала в Александруполис, новостроящата се газова връзка България – Сърбия, както и нуждата от увеличаване на капацитета на част от съществуващата инфраструктура.

 

 

 

Според него анализът на регионалния газов пазар ще покаже къде е необходимо да се направят инвестиции в инфраструктурата, така че да има максимална възвръщаемост, както и каква диверсификация на доставките може да се постигне. „Предлагаме Украйна да се присъедини към нас, за да може да има сигурност на доставките от алтернативни източници“, е заявил Христов.

 

 

От своя страна министърът на енергетиката на Украйна оцени идеята като изключително добра. „Това е много важен въпрос за нас, затова ще се присъединим към проучването“, заявил Галущенко.

Източник: „24 часа“

 

 

Политика

More in Политика

пво-1

НАТО тества противовъздушните отбрани над България и Румъния

юни 6, 2024
клаудия

Соломон Паси и Даниел Лорер се обявиха за роднини на новата президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум

юни 4, 2024
нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
президент

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

юни 3, 2024
960x540

Освиркаха Урсула в Пловдив, докато с Борисов клеймяха мощно Путин на приказки!

юни 2, 2024
зеля

Откъде ще излитат украинските F-16, ако Русия унищожи пистите им: от България, Румъния, Полша?

юни 2, 2024