Политика

Драматичен конгрес на БСП, опозицията не успя да свали Нинова (ОБНОВЕНА)

Драматичен конгрес на БСП, опозицията не успя да свали Нинова (ОБНОВЕНА)

 

167611200078380

 

 

Трябва да си повишим резултата и да участваме на изборите като партия, която ще е социалният стълб, каза Корнелия Нинова

 

Нинова отново победи вътрешната опозиция в БСП с огромно мнозинство

Вътрешната опозиция в БСП не можа да вземе главата на лидера на БСП

Предложението им да се прекрати предсрочно мандата на председателя беше подкрепено от 221 души и отхвърлено с гласовете на 537.

 

 

С това разбиващо мнозинство тя даде отпор на опозиционерите, въпреки шумните скандали, които те предизвикаха и опита им за саботаж на конгреса. След провала им опозиционерите напуснаха конгреса в НДК.

 

 

Драматичен Конгрес на БСП се провежда днес в НДК. Делегатите обсъждат коалиционната политика за вота.

Още в началото на заседанието вътрешната опозиция се опита да отстрани лидера Корнелия Нинова. Първи глас надигна евродепутатът Петър Витанов, който настоя за промяна в дневния ред и незабавното прекратяване на правомощията на председателя на партията.

 

 

 

„Подкрепям предложението на Петър Витанов за прекратяване на пълномощията на председателя. През месец април миналата година за последен път се изправих пред конгреса и се обърнах към делегатите. Днес се обръщам към ръководството – тогава вие спечелихте конгрес, а БСП загуби избори. Призовавам ви днес да направим обратното – откажете се да печелите този конгрес, за да може БСП отново да печели избори“, каза на свой ред Крум Зарков, настоящ правосъден министър в служебното правителство на Румен Радев, бивш депутат от БСП и едно от най-ярките лица от т.нар. вътрешна опозиция.

Това предложение бе отхвърлено. Водещият заседанието  Георги Свеленски не го допусна и това накара Витанов, Шаренкова и част от другите делегати от конгреса да обградят ръководството на форума.

 

 

До Конгреса не бе допуснат друг виден опозиционер –  Кирил Добрев, който бе спрян от охраната на стълбите пред Зала 3.

 

 

„Снимката ми е раздадена на охраната и не мога да вляза, въпреки че конференцията на Нови пазар потвърди моето членство. Мина и една година от наказанието, имам и 2 съдебни решения. Явно г-жата от Мизия няма желание да ме види на конгреса“, коментира Добрев малко след поредната поява на охраната. И добави, че е правил много повече конгреси от Нинова и знае как да влезе.

 

 

 

След успокояването на страстите, Корнелия Нинова държа дълга реч.

„Чии интереси защитаваме, осъдихме агресията в Украйна, отворихме гостоприемството си за бежанците. Ще апелираме за неутралитет за България, да не се дава оръжие, да спрат военните действия и да се преговаря за мир. БСП е против санкциите срещу Русия, от тях пострада най-вече Европа, коментира Нинова. Енергетика, обедняване, инфлация, изреди още лидерът на БСП. Тя спомена и закриването на въглищните централи и се обяви против тях, тъй като сме изпълнили изискванията на ЕС. Левицата е за развитие на ядрената енергетика и АЕЦ, каза лидерът на партията Корнелия Нинова от трибуната.

 

 

 

Областният лидер на БСП в Бургас Стойко Танков, до него е бившият омбудсман Таньо Атанасов, а отпред е ексдепутатът Тодор Байчев

Ядрени санкции спрямо Русия ще обрекат икономическия живот на България, смята тя.

 

 

Наши другари дискредитират БСП – не се поддавайте на фалшивата пропаганда, призова Нинова. Тя е категорична, че БСП е идеологична и все още не е „чула що е новото ляво“.

 

 

Корнелия Нинова изреди и действията за борба със социалните неравенства на партията, призна и грешките. Тя призна, че българските социалисти имат проблем с ПЕС и модерното ляво, третия пол и Истанбулската конвенция, подчерта тя.

 

 

 

Корнелия Ниновва не пропусна да спомене и споровете с Румен Радев. „Борби с президента Румен Радев и Илиана Йотова и служебния кабинет нямаме, но искате ли да дадем огромни суми за F-16, вместо да ги дадем на млади и пенсионери и да се дават огромни суми за средства на бордоваците“, попита тя.

 

 

„Да си сложим ред първо в нашата къща. Не може да се продължава повече така, да се отстранят причините и да се търси единение около идеи, а не около каузи. Вътрешните битки ни съсипват. Имахме три проблема в партията: прекият избор на членове, мандатите за депутати, мандатност на председателя. Пари и интереси, освободихме партията от олигарси, даде за пример тя.

 

 

„Пречка и неудобна съм на поста“, категорична бе Нинова. „Докато съм председател на БСП, няма да се поддам на натиска от ЕС за Истанбулската конвенция“, намекна лидерът.

 

 

Трябва да си повишим резултата и да участваме на изборите като партия, която ще е социалният стълб, каза Корнелия Нинова. Тя отрече, че БСП ще участва в каквато и да е коалиция с ГЕРБ, няма да се съюзява за постове. След изборите да се видят резултатите на партиите и тогава социалистите да проведат вътрешно-партийно решение на членовете за бъдещи коалиции, предложи на делегатите Корнелия Нинова.

 

Флагман

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024