ОБЩЕСТВО

Фермери: Агнешкото за Великден ще достигне до 27 лева килото

Фермери: Агнешкото за Великден ще достигне до 27 лева килото

big_145b

 

 

Агнешкото за Великден ще достигне до 27 лева за кило, коментират фермерите.

 

 

 

Увеличението спрямо миналата година е около 20 на сто, въпреки че и през април-май 2022 г. цената на българското агнешко месо в магазините достигаше до 25 лева за килограм. Плешката се продава с около 2-3 лева по-евтино в сравнение с бута. Стойността на мръвките е по-висока от миналата година заради поскъпването на фуражите и увеличените разходи на фермерите за отглеждане на животните, обясниха фермери.

 

 

 

Традиционна за Великден и Гергьовден се поднася агнешко, но се оказва, че мръвките не присъстват често на трапезата ни през останалата част от годината заради по-високата им цена. Обикновено хората купуват агнета само по специален повод по празници, обясниха стопани.

 

 

 

Производителите все още не са заредили с продукцията си магазините, като изчакват навечерието на Великден, за да получат по-изгодна цена за месото. Част от продавачите в по-малки търговски обекти заявиха, че ще зареждат агнешко само по поръчка на редовни клиенти и ще правят списъци, защото има опасност да залежи и да остане непродадено заради по-високата му цена и факта, че българите предпочитат пилешко и свинско месо.

 

 

 

Все повече клиенти предпочитат да потърсят стопани и да купят директно от тях цяло агне за празника. В този случай килограм месо живо тегло излиза по 10-12 лева за килограм, но след почистване на животното и отделяне на частите, които ще се включат в ястията за трапезата, цената се увеличава с до 50 на сто, обясниха от бранша за „Труд“. Обичайно надценката в магазина за крайните клиенти обаче е двойна.

 

 

 

Ако ще заложите на агнешко от магазина, внимавайте месото да има приятен червеникав оттенък и по него да няма засъхнали участъци. Това са признаците, че мръвката е прясна, а не дълбоко замразяване, твърдят експертите.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

скопие

Посегнаха и на официалния ни културен център в Скопие

март 16, 2023
нсbig_1447

Ако вотът е днес: Инфарктна разлика за първото и третото място, ето колко партии влизат в НС / ГРАФИКА

март 16, 2023
радев2112484908

Радев коментира свалянето на най-смъртносния US дрон от руски изтребител над Черно море

март 15, 2023
евро лев

След доклада на МФ за срива в държавата: БНБ обяви ще има ли промяна на курса на лева към еврото

март 15, 2023
асеннн

Асен Василев с първа реакция след новината за фалита на държавата

март 15, 2023
велкова

Финансовото министерство: България е пред свръхдефицит и заем от МВФ. Доходите пред замразяване

март 15, 2023