Политика

Икономическият министър: Никой не може да обясни защо българското сирене в чужбина е по-евтино отколкото у нас

Икономическият министър: Никой не може да обясни защо българското сирене в чужбина е по-евтино отколкото у нас

 

стоянов- нов

 

 

 

Освен войната и енергийната криза, повишаването на доходите също е спомогнало за високите нива на инфлацията у нас през изминалата година. Това заяви в студиото на „Здравей, България” на Нова тв министърът на икономиката Никола Стоянов.

 

„Моментът е много тънък. Разбира се, че доходите в такава трябва да се вдигат. Въпросът е с колко, колко бързо, как е спрямо останалите мерки, които са за компенсиране на високите цени. Смятам, че миналата година беше прекалено е не се случиха нещата както трябва. Това доведе до по-високата инфлация в България спрямо Европейския съюз”, допълни Стоянов.

 

 

 

 

Категоричен съм, че служебното правителство не е обявило никаква война на търговските вериги. Цените се качват необосновано много и никой не може да обясни защо. Срещаме се с представителите на веригите и никой не казва защо цените са високи, всеки сочи другия с пръст. 

 

 

 

 

Ние не сме разследващ орган, не сме прокуратура. Но ние искаме да изсветлим кое колко струва, кой колко печели. Всеки има право да печели, но не така. Простата сметка показва, че аз като производител кача моята цена с десет процента, имайки предвид таксите, автоматично крайната цена ще е с 30% нагоре. И това, което ние виждаме в статистиката е, че ако миналата година една нещо е било 15-20 процента средно, сега то е 40 процента, посочи той.

 

 

 

Скептичен съм, че ако намалим ДДС-то на храните, цените ще паднат, посочи той.

 

 

 

След като започнаха българи от чужбина да ме заливат със снимки на стоки, които при тях са по-евтини отколкото  у нас, решихме да изискаме официална информация от търговските аташета. Вече първите данни се събират, като правим сравнение на една и съща марка продукт, който се продава в една и съща верига в чужбина и у нас. Оказва се, че марка немско масло, което го има и в България, в чужбина е 40% по-евтино. В Румъния олиото е 2,65 лв. най-ниска цена, посочи той.

 

 

 

При яйцата е същото. Единствено в Австрия яйцата са по-скъпи от тези в България. В другите страни са 10-20 процента надолу цените. Странното е , че българското сирене, което пътува за чужбина и има повече разноски, там е по-евтино отколото у нас, посочи той.

 

 

 

Смятаме, че е възможно да паднат цените на храните у нас с 20-30 процента. Работим по законовите рамки, за да се случи това. Още тази седмица се надяваме да имаме готов сайт, за да можем да публикуваме данните, посочи той.

 

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024