Русия

Путин ги съсипа: Очаквам санкциите да са задълго, но виждам ползи от тях

Путин ги съсипа: Очаквам санкциите да са задълго, но виждам ползи от тях

 

путин

 

 

Руският президент Владимир Путин вярва, че антируските санкции на Запада ще останат в сила за дълго време, съобщава ТАСС.

По тази причина според него е необходимо да се разработят мерки за суверенното развитие на страната в дългосрочен план.

 

 

„Всички разбираме, че санкциите са тук, за да останат, разбира се, така че наред с приоритетните мерки за замяна на вносни технологии и продукти са необходими средносрочни и дългосрочни реформи, насочени към стратегическите цели на суверенното развитие на страната“, посочи държавният глава на заседание на Президиума на Държавния съвет.

Много местни индустрии се оказаха „в епицентъра на санкционната блокада“, когато западните страни решиха да скъсат търговско-икономическите връзки на сътрудничество, припомни той.

По думи на Путин обаче Русия е успяла да „съсредоточи ресурси и усилия, за да осигури устойчивост на икономическата ситуация“.

 

 

 

По този начин бяха предприети необходимите стъпки за замяна на западни продукти с еквиваленти, произведени в Русия или в някоя от нейните приятелски държави, започнахме да инвестираме сериозно в подмяна на вносно оборудване и софтуер, като въведохме нови механизми за преференциално и проектно финансиране, изреди руският лидер.

Той изтъкна, че това се е случило в „ускорен, изключително интензивен режим“. „Сега вече виждаме положителните резултати. Още повече, че успяхме да влезем в нов цикъл на икономически растеж“, подчерта държавният глава.

 

 

 

Путин цитира мнението на един от ръководителите на завода „Тулажелдормаш“, който посети по-рано през деня.

 

 

„Той каза:“ Бяхме принудени да преминем към заместване на вноса в области, за които не сме мислили преди“. Тази фраза е ключова – бяхме принудени. Смятам, че ако не бяхме принудени, никога нямаше да направим това“, подчерта той.

 

 

На заседанието руският лидер предложи да се обсъди развитието на руската промишленост, индустриалния потенциал, като се вземе предвид външният натиск.

 

Нюз бг

Русия

More in Русия

1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024