Европа

Си Дзинпин твърд към Макрон и фон дер Лайен, не променя позицията си към Русия и войната в Украйна

Си Дзинпин твърд към Макрон и фон дер Лайен, не променя позицията си към Русия и войната в Украйна

 

kitaiskiat-prezident-ne-promena-poziciata-si-spramo-ukrainna-1

 

 

 

Китайският президент Си Дзинпин не е показал никакви признаци, че възнамерява да промени позицията си относно войната в Украйна след разговори в четвъртък с френския си колега Еманюел Макрон, пише европейската редакция на Politico.

 

Същото поведение той демонстрира и към председателката на ЕК Урсула фон де Лайен, който също е на посещение в Китай. /виж по-долу/

На втория ден от държавното посещение на Макрон в Китай, Си възприе отдавнашната си позиция относно пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна – като каза, че „всички страни“ имат „основателни опасения за сигурността“ – и не даде никакъв намек, че ще използва влиянието си за помогнете за прекратяване на конфликта.

 

 

„Китай е готов да призове заедно с Франция международната общност да остане рационална и спокойна“, беше максимумът, до който китайският лидер стигна по време на пресконференция в Голямата зала на народа в Пекин.

 

 

„Мирните преговори трябва да бъдат възобновени възможно най-скоро, като се вземат предвид разумните опасения за сигурността на всички страни във връзка с Хартата на ООН… търсейки политическо решение и изграждане на балансирана, ефективна и устойчива рамка за европейска сигурност“, добави той, седнал до Макрон.

 

 

Според Politico, френският президент е пристигнал в Китай в сряда с надеждата да накара страната да използва лостовете си за влияние върху Русия, за да сложи край на конфликта и да накара Пекин да се обяви против решението на Кремъл да разположи ядрени ракети в Беларус.

 
По време на личната си среща със Си Макрон изрази опасенията на Запада, че Пекин ще достави оръжия на Русия, според френски дипломат, запознат с преговорите. Но френският лидер изглежда не е стигнал далеч.

 

 
„Президентът призова Си да не прави доставки за Русия, които биха помогнали на нейната война срещу Украйна. Си отговори, че тази война не е негова“, разкри дипломатът, говорейки анонимно, за да опише частната сесия.

 

Разговорите – които представител на Елисейския дворец все пак определи като „откровени и конструктивни“ – в крайна сметка продължиха час и половина.„

 

 

След това действието премина към церемония по подписване, на която официални лица и бизнес лидери подписаха няколко сделки, включително продажбата на 160 самолета Airbus. Според Елисейския дворец китайското правителство е одобрило покупката на 150 самолета A320 Neo и 10 A350 – доставка, която е част от сделка на стойност 36 милиарда евро, обявена от Airbus миналата година.

 
По време на церемонията по подписване на сделката всеки китайски министър и бизнес ръководител се поклони дълбоко на Си, преди да подпише договорите с френските си колеги

 

 

След това Си и Макрон се намесиха за съвместната си изява, обявена за „пресконференция с комунистически характеристики“ – което по същество означава, че не се допускат въпроси на пресата.

 

 

Контрастиращите стилове на двамата лидери бяха очевидни веднага. Си прочете внимателно написаните му забележки, докато гледаше право пред себе си, преди да отстъпи на Макрон. След това френският лидер продължи да говори приблизително два пъти по-дълго от своя домакин – протоколна грешка, която членовете на китайското обкръжение на Си забелязаха.

 

 

Самият Си на моменти изглеждаше нетърпелив и раздразнен, докато Макрон продължаваше да говори. Китайският лидер изпусна няколко дълбоки въздишки и изглеждаше смутен, когато Макрон се обърна директно към него, говорейки за войната в Украйна и тяхната съвместна отговорност да поддържат мира.

 

Макрон също призова Си да осъди изрично агресията на Русия срещу Украйна.

„Да говорим за мир и стабилност означава да говорим за войната, която Русия води срещу Украйна. Направихте някои важни коментари“, заяви френският лидер. „Това е война, която включва всички нас, защото член на Съвета за сигурност реши да наруши устава на ООН. Не можем да приемем това“.

 

 

Френският депутат Ан Женете, която също проведе разговори в четвъртък с китайски официални лица, призна, че няма „никакви изненади“ в китайската позиция относно Украйна, но твърди, че все пак е полезно да се положат някои основи по въпроса.

„Това е началото“, отбеляза тя. „Ще има още разговори и частни моменти [между Си и Макрон]. Може би ще получим други съобщения“.

Си и Макрон ще се отправят към китайския град Гуанджоу в петък, където ще проведат още разговори и частна вечеря.

 

 

 

Си обаче не спомена изрично Русия в забележките си. И в ход, който вероятно ще раздразни официални лица в САЩ, Си каза също, че Китай и Франция трябва да „възобновят обмена между законодателните органи и военните“. След това той включи Франция в общ рефрен, който китайските служители използват, за да критикуват САЩ.

 

 

„Китай и Франция ще продължат… да се противопоставят на манталитета на Студената война и на блоковата конфронтация, обединявайки се за справянето с всички видове глобални предизвикателства“, заяви Си.

 

 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди китайския президент Си Цзинпин да не доставя оръжия на Русия във войната в Украйна, съобщи ДПА.

 

 

 

„Въоръжаването на агресора би било в разрез с международното право и би навредило значително на нашите отношения“, заяви тя след среща с китайския президент.

 

 

Относно прекратяването на войната в Украйна Фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз разчита на Китай да „изиграе своята роля и да насърчи справедлив мир, който зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

В разговорите си със Си Фон дер Лайен е подчертала подкрепата си за мирния план на украинския президент Володимир Зеленски и е приветствала предупрежденията на Китай срещу използването на ядрени оръжия.„

 

 

 

Фон дер Лайен определи като „положителен“ факта, че китайският президент е готов да разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски, предаде АФП. Си Цзинпин „потвърди желанието си да разговаря, когато условията и времето са подходящи“, допълни тя.

Си заяви, че Китай желае да засили взаимното стратегическо доверие с ЕС, съобщи Ройтерс.

Китай и ЕС трябва да установят коректно взаимно разбиране и да избягват недоразумения и погрешни оценки, заяви Си по време на срещата с Урсула фон дер Лайен в Пекин, съобщи китайската телевизия.

 

 

 

 

От 13 до 15 април на посещение в Китай ще бъде върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, съобщи днес неговият говорител Петер Стано.

 

 

Европа

More in Европа

1010x570

ЕС реши да бойкотира Орбан. Унгария отвърна: Държите се като в детската градина

юли 23, 2024
фицо-словак

Фицо заплаши да остави Украйна без дизелово гориво заради блокираните доставки на руски петрол

юли 22, 2024
урсула

Въпреки призивите да бъде вкарана в затвора, Урсула фон дер Лайен беше преизбрана за председател на ЕК

юли 18, 2024
1010x570

Публикуваха военния план на Германия за транзит на 800 000 войници на НАТО на изток

юли 13, 2024
FmIMLITXkA0-icZ_2964377575349789756_big

Унгария обвини НАТО в двоен стандарт: Насърчават дипломация за Израел, но не и за Украйна

юли 12, 2024
phpmmq5lq_559x345

Бойкот на унгарското председателство: ЕС срещу Орбан заради посещението му в Москва

юли 11, 2024