СВЯТ

Москва обяви сенатор Линдзи Греъм за издирване

Москва обяви сенатор Линдзи Греъм за издирване

греъм635862989631654230-EPA-FILE-USA-ELECTIONS-LINDSEY-GRAHAM-78426446

 

 

 

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване американския сенатор Линдзи Греъм, срещу когото председателят на Следствения комитет на Русия (СКР) Александър Бастрикин възложи да започне наказателно дело за русофобски изказвания, съобщава ТАСС.

 

 

 

„Греъм Линдзи Олин, американец, роден на 9 юли 1955 г., се издирва по член от Наказателния кодекс“, се казва в базата данни на ведомството, без да се уточнява по какъв член.

 

 

По-рано вчера на среща с украинския президент Володимир Зеленски сенатор Греъм каза, че смъртта на руснаци по време на конфликта в Украйна е „най-добрата инвестиция“ на Вашингтон. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече думите на Греъм „срам за Съединените щати“. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че подобна теза за убийството на руснаци „отдавна е залегнала в Съединените щати“.

 

 

Зам.-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, след думите на американския сенатор Линдзи Греъм за „инвестирането в смъртта на руснаците“, му напомни за съдбата на убития Робърт Кенеди.

 

 

 

„Старият глупак сенатор Линдзи Греъм каза, че Съединените щати никога не са харчили пари толкова добре, колкото за убиване на руснаци. Напразно. В любимата му Америка не само обикновените хора биват убивани редовно, но мръсни пари се харчат за убийството на сенатори “, написа той в неделя в канала си в Телеграм.

 

 

 

Изявленията на американския сенатор Линдзи Греъм по време на среща с украинския президент Володимир Зеленски може да са били извадени от контекста, съобщи днес агенция Ройтерс, която се е запознала с пълния запис на срещата на Греъм с украинския лидер, добавя ТАСС. Първоначално публикуваният видеозапис от срещата съдържа репликата на Греъм относно „инвестицията“ на Вашингтон в смъртта на руснаците.

 

 

 

Според агенция Ройтерс в пълната версия на записа на фразата на сенатора за „смъртта на руснаците“ и „най-успешната инвестиция“ на САЩ, те са разделени във времето, докато в предишния отрязък те следват една след друг. Според Ройтерс цитатът за „инвестициите“ предполагаемо се отнася до военната помощ за Киев от Вашингтон, докато фразата на сенатора за „смъртта на руснаците“ е била изречена в контекста на дискусия със Зеленски за „украинската съпротива“.

 

 

Източник: ТАСС

СВЯТ

More in СВЯТ

електро

Financial Times: Русия извади от строя повече от половината производство на електроенергия в Украйна

юни 5, 2024
байдъъън

Байдън: Не съм готов да подкрепя влизането на Украйна в НАТО

юни 4, 2024
italiia-reagira-ideiata-makron-da-700

Салвини към Макрон: Слагай шлема, отивай в Украйна да се биеш и не ядосвай италианците. Искаме мир за децата ни

юни 4, 2024
борел

Страшно е: Борел се оплака, че „дългата ръка на Москва“ клевети ЕС по цял свят на над 20 езика

юни 4, 2024
нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024