Политика

Николай Денков: С Мария Габриел ще се ротираме като премиери през 9 месеца

Николай Денков: С Мария Габриел ще се ротираме като премиери през 9 месеца

 

nikolai-denkov-s-maria-gabriel-shte-se-rotirame-kato-premieri-video-2

 

 

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са готови да излъчат премиери от двете формации на ротационен принцип. Мария Габриел има място в един такъв кабинет. Това е един от най-успешните български европейски комисари.

Това заяви Николай Денков от ПП при съвместно изявление с Мария Габриел.

Първите 9 месеца премиер ще е Николай Денков, а вицепремиер ще е Мария Габриел. След изтичането на този срок премиер ще е Мария Габриел.

 

 

„Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно. Тя е човекът, който може да помогне за някои от най-важните приоритети в нашата програма. Аз не знам за по-добър наш представител в европейските институции. Вчера обсъдихме тази идея на Националния съвет на ПП, като гаранция, че правителството ще работи поне 18 месеца“, потвърди проф. Николай Денков.

 

 

 

„Благодаря на всички – ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН, за това, че водихме разговори и показахме, че чрез диалог и с принципи, има възможност България да се сдобие с редовно правителство. Документът, който изготвихме с ПП-ДБ, показва колко много отстъпки направихме всички в името на това страната да има редовен кабинет. Искам специално да благодаря на акад. Денков за търпението и професионализма”, заяви Мария Габриел.

И поясни, че според въпросния документ вторият мандат да бъде „национален”.

Мария Габриел от своя страна първо благодари на партиите, с които е водила разговори. „С БСП не се получи – очевидно имаме повече различия, а не сближаване. Водейки преговорите мисля, че също толкова ясно се видя, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава и принципна основа“, каза тя.

 

 

 

Благодари на лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които през последните 48 часа „с разум, а не с емоция“ са очаквали да получат подкрепа на днешния документ.

 

 

„Неговият текст показва колко много отстъпки са направили всички в името но едно – България да има редовно правителство“, каза тя.

 

 

Ситуацията е изключително трудна. След 5 поредни избори имаме затруднение да създадем редовен кабинет и има реална опасност да отидем на следващи поредни избори без ясен резултат. Това съобщи акад. Николай Денков от ПП-ДБ.
 

„Поучени от опита на 48-ото НС – това, което направихме в настоящото 49-о НС е да инициираме законодателна програма, която да бъде приемлива за повече от една парламентарна група. Съставихме проектокабинет с идеята да покажем, че имаме възможност да управляваме държавата, ако това се наложи. Предложихме на ГЕРБ-СДС да стъпим на законодателната и управленската програма, да стъпим на състава, който може да бъде прецизиран“, допълни той.

В следващите месеци правителството се ангажира:

  • Да реализира конституционна програма с реформа в прокуратурата и ВСС
  • Да внесе бюджет с 3% дефицит
  • Да стартира законодателната програма
  • Да спази приоритетите за приемането в Шенген и Еврозоната
  • Да променим ИК, така че да се върне машинния вот
  • Да променим състава на ЦИК, така че да се върне честността на вота на гражданите
  • Да изработим механизъм за попълване на състава на регулаторите и на хората с изтекъл мандат вътре с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества

 

 

В 15:00 часа Габриел трябва да отиде при президента Румен Радев, за да върне първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.
 

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер получи от държавния глава папката с мандата на 15 май.

 

 

Очакваше се сред тях да има и експерти от ДПС и „Има такъв народ“, но снощи, малко преди полунощ, лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че няма да подкрепят кабинета на ГЕРБ.

Ето и пълния текст на декларацията, изпратен от ГЕРБ-СДС:

 

Отчитайки, че България има нужда от стабилно правителство, за да излезе от настоящата политическа криза; за да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие; за да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа; за да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната, Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание ще подкрепя правителство, сформирано спазвайки следните принципи:
1. Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.

 
2. Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместник министър-председател.

 
3. Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател.

 
4. Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми.
 

 

5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията на Република България в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.

 

 
6. Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества.

 
7.Законодателната и управленската програма са приложени.

Политика

More in Политика

австрия - 1

Тесла! Австрия светкавично отхвърли призива на Фон дер Лайен – няма да ни пусне за Шенген

септември 14, 2023
тренд-1

Тренд: Дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ е близо 7%, 6 партии влизат в парламента при избори днес

септември 14, 2023
абровски

Експерт: Кабинетът пада до месец, ако НС гласува отпадане забраната за внос на зърно от Украйна

септември 14, 2023
big_1497

Радев след среща с ръководството на „Лукойл Нефтохим“: България очаква надеждни доставки и предвидими цени на горивата

септември 13, 2023
вътев-1

Земеделският министър Вътев изолиран – не знаел, че забраната за внос на украинско зърно няма да се удължава

септември 13, 2023
1010x570 (1)

Тагарев назначи бивш инструктор в МВР на Украйна за шеф на военните ни заводи „ТЕРЕМ“

септември 12, 2023