Политика

Преизчисляване на пенсиите от 1 юли 2023 г., предлагат депутати от БСП

Преизчисляване на пенсиите от 1 юли 2023 г., предлагат депутати от БСП

 

пенсииии

 

 

Пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 година да се преизчислят от 1 юли 2023 г. с 1,35 за всяка година осигурителен стаж. Това предвижда проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесен от депутати от „БСП за България“. Той  ще се обсъжда на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество на 30 май, съобщава БНР.

 

 

Социалните партньори ще обсъждат и друго предложение на БСП – обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да е обвързано с минималната работна заплата, което в момента е 710 лв.

 

 

В мотивите си от БСП посочват, че правят предложение за преизчисляване на пенсиите с 1,35 процента за всяка година стаж с аргумента, че така ще се възстанови равнопоставеността между осигурените лица. Сега пенсиите, отпуснати през различните години са с различни коефициенти на „тежест“ на осигурителния стаж.

 

 

 

В проекта има още едно предложение – пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 година, да се преизчислят от 1 юли 2023 г., като индивидуалният коефициент на всеки пенсионер се умножи по средномесечния осигурителен доход за 2021 година. Аргументът е, че средният осигурителен доход е различен през годините, и затова размерът на старите и новите пенсии често чувствително се различава. За да се намалят тези различия, се налага периодично преизчисляване на старите пенсии с актуален среден осигурителен доход.

 

 

Последно такова преизчисляване беше направено през 2008 година с дохода за 2007 г.. В дневния ред на тристранката е включен и проект на БСП за промени в Кодекса на труда за определяне на минималната работна заплата от 1 юли 2023 година в диапазона 850-890 лева. Социалните партньори ще обсъдят и проект на правителството за двойно увеличение на броя на сега съществуващите 70 ТЕЛК в страната.

 

БНР

Политика

More in Политика

denkov-gabriel

Шах: ГЕРБ иска да има министри в правителството, „Промяната“ са против. Засега

май 25, 2023
ротация

ГЕРБ само с един министър в кабинета, ПП налагат Василев, Лорер и куп партийци

май 23, 2023
обещанието

Петков: Не спазихме обещанието си, извинявам се. Това е най-доброто, което можехме да сторим

май 23, 2023
rajchev-harizanov

Политолози вещаят политически апокалипсис, „Промяната“ потъва заради преяждане с власт

май 23, 2023
запис-2

Гешев пусна скандален запис с Йордан Стоев от ВСС. От аудиофайла изплува името на Бойко Борисов

май 22, 2023
nikolai-denkov-s-maria-gabriel-shte-se-rotirame-kato-premieri-video-2

Николай Денков: С Мария Габриел ще се ротираме като премиери през 9 месеца

май 22, 2023