СВЯТ

Путин поздрави „Вагнер“ и руските въоръжени сили за освобождаването на Артьомовск (Бахмут)

Путин поздрави „Вагнер“ и руските въоръжени сили за освобождаването на Артьомовск (Бахмут)

путин

 

 

Руският президент Владимир Путин поздрави групата „Вагнер“ и военните от руските въоръжени сили за „освобождаването на Артьомовск“ в ДНР, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, цитирани от РИА Новости.

 

 

„Владимир Путин поздравява щурмовите части „Вагнер“, както и всички военнослужещи от Въоръжените сили на Русия, които им оказаха необходимата подкрепа и флангово прикритие, със завършването на операцията по освобождаването на Артьомовск (руското име на Бахмут)“, се казва в съобщението на пресслужбата.

 

 

„Всички, които са се отличили, ще бъдат наградени с държавни отличия“, отбеляза Кремъл.

 

 

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че в резултат на настъпателните действия на „Вагнер“ с подкрепата на артилерията и авиацията на Южната група войски на руските въоръжени сили е завършено освобождаването на града.

 

 

 

„В резултат на настъпателните действия на щурмовите отряди „Вагнер“, подкрепени от артилерията и авиацията на Южната група войски, е завършено освобождаването на град Артьомовск на Артьомовското тактическо направление“, заяви министерството.

 

 

 

Артьомовск е основан през 1571 г. До 1924 г. селището се е наричало Бахмут. След това е преименувано на Артьомовск в чест на революционера Фьодор Сергеев, който имал партиен псевдоним „другаря Артьом“. През 2015 г., 109 години по-късно, украинското правителство връща на града предишното му име Бахмут.

 

 

 

Артьомовск се намира в северната част на ДНР. Той е важен транспортен възел за украинските сили в Донбас и мощен аванпост на украинските въоръжени сили. Боевете за града започват на 1 август 2022 г. Битката е едно от най-големите сражения по време на освобождаването на Донбас от 2014 г. насам. Преди боевете градът е бил дом на около 72 000 души.

 

 

Източници: ТАСС, fakti.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
фицо

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо / СНИМКИ

май 15, 2024