Политика

Ще върне ли Габриел днес празна папка на Радев след договорената „ротация“ през втория мандат?

Ще върне ли Габриел днес празна папка на Радев след договорената „ротация“ през втория мандат?

Мария Габриел и Румен Радев

 

 

 

Номинираната от ГЕРБ Мария Габриел за министър-председател ще върне днес на президента Радев празна папка с първия проучвателен мандат, сочат проучванията на Епицентър. бг.

 

Така ГЕРБ ще се откаже от възможността, която му дава Конституцията по силата на изборния резултат, да състави правителство и ще предостави тази възможност на втората политическа сила ПП-ДБ.

 

Късно снощи лидерът на ИТН Слави Трифонов оттегли заявката си за подкрепа на кабинет с първия мандат. Той написа в социалните мрежи, че никой не е провел разговор по същество с ИТН откак те заявиха, че ще подкрепят „правителство от експерти“. Според Трифонов това значи, че кабинетът, който ГЕРБ ще предложат с първия мандат няма да е експертен и затова от ИТН няма да го подкрепят.

 

 

Така към момента правителството начело с Габриел има подкрепа само от ДПС, което не е достатъчно, за да бъде избрано в пленарната зала.

 

 

 

Междувременно след трескави консултации в последните два дни е постигнато споразумение между двете формации ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с втория мандат да бъде предложено ротационно председателство на изпълнителната власт в лицето на акад. Денков и на Мария Габриел, които през шест месеца ще се редуват в премиерския кабинет на “Дондуков”1. Двамата вече пишат проект за съвместно управление и изпълнение на програма в конкретни точки.

 

 

 

Идеята копира “джентълменската” схема за ротация при избора на председател на парламента. Този пост първо го зае Росен Желязков от ГЕРБ, който в средата на юли ще отстъпи  първото кресло в държавата на Никола Минчев от ПП.

 

 

 

В края на всеки един от тези шест-месечни периоди, министър-председателят ще подава оставката на кабинета, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател.

 

 

 

Както Епицентър. бг вече писа вицепремиерското място ще е съчетано с поста външен министър. Асен Василев пък ще е финансов министър като за него няма да важи ротацията. Това е сериозно отстъпление на ГЕРБ, чиито лидери начело с Борисов яростно критикуваха Василев за състоянието на страната.

 

 

 

В знак на „джентълмество“ е обсъдено днес при президента заедно с Мария Габриел да отиде и акад. Николай Денков, с което ще се декларира постигнатата договорка.

 

 

 

След напрегнати среднощни заседания партиите, съставляващи „Демократична България“, са дали мадат на своите ръководства да подкрепят ротационното правителство и при така променилите се обстоятелства. Те обаче обаче няма да излъчат свои представители в правителството, защото формацията отдавна е на позиция, че при договорка с ГЕРБ кабинетът трябва да е от политически неутрални фигури, което в случая не е факт.

 

 

 

Според конституционалиста проф. Пламен Киров,  когато премиерът подаде оставка, оставка подават всички министри. Тогава се задвижва отново цялата процедура по връчването на мандатите. Ако сега бъде избран академик Николай Денков с втория мандат, то след подаване на оставката му мандатът ще бъде връчен на първата политическа сила. Въпросът е каква програма ще осъществява този премиер – Денков или Габриел, когато застане на парламентарната трибуна и я прочете, допълни той през „24 часа“.

 

 

 

Друг важен въпрос бил, че не е ясно кой ще е политическата опозиция. Дали ще е “Възраждане” с БСП, или и ИТН и ДПС ще се включат към опозицията.

 

 

 

За двете парламентарни групи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство. Освен това така се избягват поредните предсрочни избори, нежелани както от партийните централи, така и от избирателите.

 

 

 

 

„Ротационният сюжет“ е изход за пред членовете и привържениците на ПП-ДБ, които да обяснят защо формацията влиза в коалиция с ГЕРБ (въпреки че ѝ дава премиерско място), и в същото време да излезе от ситуацията за иначе невъзможно редовно управление.

 

 

 

Подобен модел на ротационни премиери работи от известно време в съседна Румъния. Различното там е, че местата си разменят представители от управляващата коалиция. Как ще действа той у нас, тепърва ще се види.

 

 

 

Договорката за ротационен министър-председател е била постигната на онази близо двучасова лидерска среща в кабинета на председателя на НС в петък между Мария Габриел, Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев и Николай Денков, от която не излезе публична информация.

 

 

 

“Темата за ротация е една от нестандартните, от които сякаш имаме нужда, за да излезем от омагьосания кръг. Дали това е възможен вариант, ще се разбере”, коментира вчера шефът на НС Росен Желязков.

 

 

 

Явно, че в тази „джентълменска завера“ не са били посветени всички депутати от ГЕРБ, тъй като само няколко часа по-рано пред БТВ Делян Добрев изобщо не даваше и знак за такова развитие, и обяви, че правителството на Габриел е готово. Той даже разкри, че в проектокабинета на Мария Габриел няма да има нито един министър, който е бил в кабинети на ГЕРБ досега, няма да има и ярки политически фигури. Според него, разделението в проекта за кабинет с първия мандат на ГЕРБ по всяка вероятност ще даде около 13-15 министерски поста на ГЕРБ, 3-4 на ДПС и 2 на “Има такъв народ”.

 

 

 

Докато текат първите шест месеца на кабинета (с премиер Николай Денков), парламентът трябва да се заема с исканите от „Демократична България“ промени в конституцията за реформа на прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС). Желание за това са декларирали и останалите формации в парламента: „Възраждане“, ДПС, БСП и „Има такъв народ“

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024